Home » Știință » Cercetătorii au aflat noi detalii despre ouăle depuse de dinozauri

Cercetătorii au aflat noi detalii despre ouăle depuse de dinozauri

Cercetătorii au aflat noi detalii despre ouăle depuse de dinozauri
Credit foto: Yale University
Publicat: 05.07.2020

Ipotezele cercetătorilor spuneau că ouăle de  dinozauri aveau coaja tare.

GALERIE FOTO

Studierea dinozaurilor este un domeniu în care au fost făcute descoperiri importante de-a lungul ultimelor decenii, totuși unele întrebări rămân deschise și asta deoarece informațiile disponibile sunt limitate. Un astfel de caz este cel al ouălor depuse de către dinozauri, cercetătorii ajungând la concluzia că acestea aveau coaja tare.

Un studiu dovedește faptul că această afirmație nu descrie toate speciile de dinozauri și că unele dintre aceste animale eclozau și depuneau ouă cu o coajă moale. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie analizând ouă fosilizate depuse de protoceraptori și mussauri.

O analiză chimică a mineralelor din fosile

Studiul s-a concentrat pe compoziția minerală și chimică a fosilelor analizate: „Am căutat reziduurile proteinelor din coaja ouălor”, explică Jasmina Wiemann, coautoare a studiului, citată de Futurity.

Analizele au indicat faptul că ouăle prezentau urme de substanțe chimice care nu s-au mineralizat, ceea ce indică faptul că ouăle din care au fost extrase nu au fost solide. Cel mai probabil acestea aveau o textură asemănătoare pielii, care poate fi întâlnită și la unele specii de broaște țestoase.

Pornind de la informații despre textura ouălor și observații făcute în cadrul altor studii au dus la realizarea unei imagini mai clare a modului în care dinozaurii își depuneau și îngrijeau ouăle.

„Acești dinozauri și-au îngropat ouăle în gropi, ca animalele moderne care depun ouă moi, cum ar fi multe șopârle, șerpi și broaștele țestoase” , explică cercetătorii. Această „strategie” asigura umiditatea și siguranța ouălor.

Evoluții independente

Cercetătorii explică faptul că cele primele specii din cele trei mari familii de dinozauri Ornithischia, Sauropodomorpha, și Theropoda depuneau ouă cu coajă moale, dar, în mod independent, prin adaptarea la mediu au început să depună ouă cu coaja tare.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citește și:

Dinozaurii apelau la canibalism atunci când hrana era insuficientă

Asteroidul care a dus la extincția dinozaurilor a avut „cel mai periculos” unghi posibil

Ce au în comun o specie de dinozauri şi oamenii? Aparent, o maladie foarte rară

Una dintre enigmele dinozaurilor, elucidată de o echipă de paleontologi din care a făcut parte şi un român

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase