Home » Istorie » Arheologii au scos la lumină un centru ritual roman în Marea Britanie. Ce secrete ascunde?

Arheologii au scos la lumină un centru ritual roman în Marea Britanie. Ce secrete ascunde?

Publicat: 16.01.2023

Arheologii de la Museum of London Archaeology (MOLA) au descoperit un centru ritual roman în timpul unor săpături efectuate în apropiere de Northampton, Anglia.

Echipa a efectuat săpături în vederea pregătirii unui nou proiect de construcție de locuințe în satul Overstone, situat la 6 km de Northampton.

Dovezile de activitate umană din sit se întind pe o perioadă de peste 2.000 de ani, din epoca bronzului până în perioada romană.

Cea mai veche descoperire este un tumul din Epoca Bronzului, o formă de movilă funerară care datează din perioada cuprinsă între 2.000 și 1.500 î.Hr.

Deși nu au fost găsite rămășițe umane în tumul, echipa a descoperit cinci urne funerare din Epoca Bronzului, fără bunuri funerare sau rămășițe umane asociate.

Romanii au construit sanctuare și temple în toată Marea Britanie

„Faptul că nu au fost plasate rămășițe umane în interiorul tumulului sugerează că acesta ar fi putut avea o utilizare mai degrabă simbolică decât funcțională. Aceste asociații preexistente i-au determinat pe oamenii din epoca bronzului să aleagă acest loc pentru construirea unui monument ritual”, a declarat Simon Markus de la MOLA pentru BBC.

Echipa a descoperit, de asemenea, fundațiile unei clădiri romane care datează între 43 și 410 d.Hr.

Clădirea are două încăperi identificabile, dintre care una are scări, și a fost decorată cu tencuieli pictate și ornamentate.

Dovezile de activitate umană din sit se întind pe o perioadă de peste 2.000 de ani

Cercetătorii sugerează că structura nu a avut o utilizare funcțională și este posibil să fi fost un altar asociat cu un izvor din apropiere.

Romanii au construit adesea sanctuare și temple în toată Marea Britanie.

În apropiere au fost descoperite, de asemenea, cantități mari de ceramică și mai multe rezervoare de apă, care conțineau resturi organice vechi de 2.000 de ani de flori de salcie, pini, coji de nucă și un pantof de piele complet.

MOLA plănuiește să continue săpăturile în sit și va efectua studii suplimentare asupra resturilor de mediu păstrate până în primăvară, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Povestea Bazinului antic din Siloam. De ce se află în centrul expedițiilor arheologice din întreaga lume?

Arheologii au dezgropat un călugăr bizantin înlănțuit cu inele de fier

Arheologii au făcut noi descoperiri uimitoare la templul lui Khnum din Egipt

Arheologii au descoperit rămășițe umane de la un sacrificiu într-o mlaștină antică

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase