Home » Istorie » Italia salută descoperirea „excepțională” a unor statui antice de bronz în Toscana

Italia salută descoperirea „excepțională” a unor statui antice de bronz în Toscana

Publicat: 11.11.2022

Arheologii din Italia au descoperit peste două duzini de statui antice de bronz, frumos conservate, care datează din epoca romană antică, în băile termale din Toscana. Experții salută evenimentul ca fiind o descoperire senzațională.

Statuile au fost descoperite în San Casciano dei Bagni, un oraș de pe un deal din provincia Siena, la aproximativ 160 de kilometri la nord de Roma, unde arheologii au explorat, încă din 2019, ruinele noroioase ale unei băi antice, potrivit Reuters.

„Este o descoperire foarte semnificativă, excepțională”, a declarat marți pentru Reuters Jacopo Tabolli, un profesor asistent de la Universitatea pentru Străini din Siena, cel care coordonează săpăturile.

Statui antice de bronz, una dintre descoperirile semnificative „din istoria Mediteranei Antice”

Massimo Osanna, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Culturii, a numit-o una dintre cele mai remarcabile descoperiri „din istoria Mediteranei Antice” și cea mai importantă de când bronzurile Riace, o pereche uriașă de războinici greci antici, au fost scoase din mare în largul Italiei în 1972.

Tabolli a declarat că statuile, care îi înfățișează pe Hygieia, Apollo și alte divinități greco-romane, obișnuiau să împodobească un sanctuar înainte de a fi scufundate în apele termale, într-un fel de ritual, „probabil în jurul secolului I d.Hr”.

Perioadă de conflict

Majoritatea statuilor datează din perioada cuprinsă între secolul al II-lea î.Hr. și secolul I d.Hr., o perioadă de „mari transformări în Toscana antică”, când s-a trecut de la stăpânirea etruscă la cea romană, a precizat Ministerul Culturii într-un comunicat.

Statuile au fost acoperite de aproape 6.000 de monede de bronz, argint și aur, iar apele fierbinți și noroioase din San Casciano au contribuit la conservarea lor „aproape ca în ziua în care au fost scufundate”, a declarat profesorul asistent Tabolli.

De la cine provin remarcabilele statui antice de bronz din San Casciano dei Bagni?

Arheologul a declarat că echipa sa a recuperat 24 de statui mari, plus câteva statuete mai mici și a remarcat că este neobișnuit ca acestea să fie făcute din bronz, mai degrabă decât din teracotă.

Tabolli a spus că acest lucru sugerează că acestea provin din ceea ce el a numit o așezare de elită, unde arheologii au găsit, de asemenea, „minunate inscripții în etruscă și latină”, care menționează numele unor familii locale puternice, a adăugat comunicatul ministerului.

Ministerul Culturii din Italia a precizat că statuile au fost duse la un laborator de restaurare din apropiere de Grosseto, dar vor fi expuse în cele din urmă într-un nou muzeu din San Casciano.

Vă mai recomandăm și:

Orașul din Italia în care mai mult de jumătate din populație are același nume

Epoca Bronzului, dominată de migrația femeilor

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

Un vas din bronz de la începutul Beijingului dezvăluie informații importante

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase