Home » Istorie » Locul „Marii Revolte” din Egiptul Antic, înregistrat pe Piatra din Rosetta, a fost în sfârșit descoperit

Locul „Marii Revolte” din Egiptul Antic, înregistrat pe Piatra din Rosetta, a fost în sfârșit descoperit

Locul „Marii Revolte” din Egiptul Antic, înregistrat pe Piatra din Rosetta, a fost în sfârșit descoperit
Piatra din Rosetta. Credit foto: Robin Dawes
Publicat: 12.02.2023

Piatra din Rosetta, lespedea antică care a permis în sfârșit arheologilor moderni să descifreze hieroglifele, este mai faimoasă astăzi pentru modul în care este scris mesajul său, decât pentru ceea ce spune, de fapt. Dar, la fel ca orice document istoric, conține o multitudine de informații despre viața din Egiptul ptolemeic.

Una dintre aceste înregistrări gravate în piatră se referă la Marea Revoltă, o rebeliune egipteană de zeci de ani împotriva dominației greco-macedonene, care a început în 207 î.Hr. și a continuat până în 184 î.Hr. Este un eveniment despre care egiptologii știu de sute de ani, datorită textelor istorice precum cel de pe Piatra din Rosetta – dar abia acum, cu ajutorul unor noi săpături în situl cunoscut sub numele de Tell Timai, știm în sfârșit unde s-a întâmplat cu exactitate, scrie IFL Science.

„Dovezile arheologice din timpul revoltei sunt destul de rare”, a declarat Jay Silverstein, co-director al proiectului și arheolog și lector principal la Universitatea Nottingham Trent, pentru The Art Newspaper.

„Există, bineînțeles, o serie de decrete și inscripții, precum Piatra Rosetta, unele relatări istorice și câteva papirusuri cu referințe indirecte”, a explicat el. „Dar când vine vorba de găsirea locurilor în care sabia întâlnește osul, din câte îmi dau seama, aceasta este prima care a fost recunoscută.”

De ce este faimoasă Piatra din Rosetta?

Povestea descoperirii datează din 2007, când arheologii de la Universitatea din Hawaii au lansat proiectul Tell Timai, însă abia doi ani mai târziu au început inițial săpăturile în situl antic. Situat în Delta Nilului, la aproximativ 102 kilometri nord de Cairo, Tell Timai a fost cândva marele oraș industrial greco-roman Thmouis.

„La început am văzut lucruri care mi-au stârnit curiozitatea”, a declarat Silverstein. „Și apoi am început să găsim cadavre.”

În mod clar, Tell Timai fusese locul unor conflicte majore. Pe parcursul a câtorva ani, săpăturile au scos la iveală resturi de clădiri arse, arme și pietre aruncate de motoarele de asediu. Monedele găsite sub podeaua unei case, precum și fragmente de ceramică și obiecte grecești importate au permis echipei să dateze descoperirile la începutul epocii Ptolemaice timpurii – exact în timpul Marii Revolte.

Dar corpurile umane, găsite împrăștiate printre ruine sau aruncate printre moloz și deșeuri, au fost cele care au ieșit cu adevărat în evidență.

„În Egipt, se acordă o mare atenție îngropării oamenilor, așa că faptul că există oameni neîngropați spune multe”, a declarat Silverstein. „Toate aceste descoperiri trimiteau un mesaj că aici a avut loc un eveniment în istorie și trebuia să ne dăm seama ce a fost.”

Singura rebeliune egipteană împotriva stăpânilor greci din timpul dinastiei Ptolemeice

Printre morți se afla un tânăr, găsit în interiorul unui cuptor, cu picioarele în afara cuptorului. Nu este atât de înfiorător pe cât pare: cuptorul era probabil nefuncțional, a spus Silverstein, iar el se târâse înăuntru pentru a se adăposti de atac. Un alt bărbat, în vârstă de 50 de ani, al cărui corp prezenta răni vindecate anterior, pare să fi murit apărându-se singur – este posibil să se fi descompus stând în poziție verticală, notează cercetătorii.

Tell Timai, sau Thmouis, a fost departe de a fi singura rebeliune egipteană împotriva stăpânilor greci din timpul dinastiei Ptolemeice, dar a fost cea mai mare și cea mai lungă. Odată cu descoperirea locației sale fizice, cercetătorii speră că vor ieși la iveală mai multe dovezi și informații despre viața din Egiptul ptolemeic – și poate că vor face fizică o lume antică ce a existat până acum doar prin texte și imaginație.

„Am deschis o nouă ușă în înțelegerea noastră a colonialismului elenistic, a rezistenței indigene și a mecanismelor de control, inclusiv a brutalității guvernării Egiptului de către dinastia macedoneană”, a declarat Silverstein pentru The Art Newspaper. „Multe alte orașe au avut o soartă similară cu cea a orașului Thmouis și sper că această descoperire va contribui la extinderea domeniului de aplicare a înțelegerii noastre arheologice a acestor evenimente.”

Studiul este publicat în Journal of Field Archaeology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii ar fi găsit cea mai veche mumie din Egipt

Mumia unui „băiat de aur” a dezvăluit cât de minuțioase erau ritualurile egiptenilor antici

Mumii de crocodil de dimensiuni impresionante, găsite într-un mormânt egiptean

Variola a infectat oamenii încă din Egiptul antic, confirmă noi dovezi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase