Home » Istorie » O mumie de peste 4.000 de ani, cea mai veche găsită vreodată în Egipt

O mumie de peste 4.000 de ani, cea mai veche găsită vreodată în Egipt

O mumie de peste 4.000 de ani, cea mai veche găsită vreodată în Egipt
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.01.2023

Arheologii din Egipt au scos la iveală ceea ce ar putea fi cea mai veche mumie găsită în Egipt până acum. Rămășițele mumificate care datează de acum 4.300 de ani au fost descoperite recent în timpul săpăturilor la mormintele din apropierea Piramidei în Trepte a lui Djoser, de la necropola Saqqara, aflată la aproximativ 24 de kilometri de Cairo.

Rămășițele mumificate ale unui bărbat pe nume Hekashepes au fost descoperite într-un sarcofag de calcar, acoperit cu foiță de aur și aflat pe fundul unui puț de 15 metri, conform cercetătorului Zahi Hawass, cel care a condus echipa arheologică.

„Această mumie ar putea fi cea mai veche și mai completă mumie găsită în Egipt până în prezent”, a declarat Hawass, fost  ministru egiptean pentru antichități, potrivit IFL Science.

Morminte importante de acum peste 2.000 de ani, descoperite în timpul săpăturilor

Mormintele datează din perioada Dinastiei a V-a sau a VI-a, în jurul anilor 2686-2181 î.Hr., iar Hekashepes nu a fost singura persoană străveche găsită în timpul săpăturilor.

„Cel mai important mormânt aparține lui Khnumdjedef, un inspector al funcționarilor, un supraveghetor al nobililor și un preot în complexul piramidal al lui Unas, ultimul rege al Dinastiei a V-a. Mormântul este decorat cu scene din viața zilnică”, a spus Hawass.

El a declarat că al doilea cel mai mare mormânt găsit a fost cel al unui asistent al marelui conducător al palatului.

„Al doilea mormânt ca mărime aparținea lui Meri, care deținea multe titluri importante, cum ar fi cel de păstrător al secretelor și asistent al marelui conducător al palatului”, a completat Zahi Hawass.

Piramida în Trepte de la Saqqara, cea dintâi piramidă construită în Egipt

Mai multe statui sculptate din lemn sau piatră au fost, de asemenea, găsite, inclusiv ceea ce par să fie două cupluri.

Piramida în trepte a lui Djoser de la Saqqara a fost prima piramidă construită în Egipt acum 4.700 de ani.

Săpăturile, care sunt în curs de desfășurare la necropola Saqqara, au scos la iveală sicrie spectaculoase, lei mumificați și chiar brânză halloumi, veche de 2.600 de ani. Încă mai are multe secrete care așteaptă să fie descoperite.

Vă mai recomandăm și: 

Ramses al III-lea, ultimul mare faraon al Egiptului

Arheologii egipteni au făcut descoperiri importante în Templul Faraonilor, la nord de Cairo

Test de cultură generală. Care este cea mai înaltă piramidă din lume?

Marea Piramidă din Giza poate fi explorată cu ajutorul unui tur digital 3D

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase