Home » Istorie » Cea mai mare specie de pinguin care a existat vreodată avea peste 150 de kilograme

Cea mai mare specie de pinguin care a existat vreodată avea peste 150 de kilograme

Publicat: 16.02.2023

Oamenii de știință au dezgropat rămășițele fosilizate ale celui mai mare pinguin cunoscut vreodată pe Pământ. Specimenul uriaș care a trăit în oceane, în ceea ce este acum Noua Zeelandă, cu mai bine de 50 de milioane de ani în urmă, cântărea 154 de kilograme.

Fosilele speciei recent descoperite (Kumimanu fordycei) au fost găsite alături de alte opt exemplare în interiorul unor bolovani de pe o plajă din nordul regiunii Otago, Insula de Sud din Noua Zeelandă. Cinci dintre specimenele rămase au aparținut altei specii recent descoperite, respectiv Petradyptes stonehousei, unul a aparținut cândva altui pinguin gigant cunoscut, anume Kumimanu biceae, iar două nu au fost deocamdată identificate, potrivit Live Science.

Într-un studiu publicat recent în Journal of Paleontology, cercetătorii au estimat greutatea a două dintre speciile descoperite, bazându-se pe mărimea și densitatea oaselor comparate cu cele ale pinguinilor de astăzi.

Cel mai mare pinguin cunoscut până în prezent

Echipa a constatat că P. stonehousei cântărea în jur de 50 de kilograme, ceea ce este puțin peste greutatea pinguinilor imperiali de astăzi (Aptenodytes forsteri). K. fordeycei ar fi cântărit de trei ori mai mult de atât, ajungând la o greutate de 154 de kilograme.

„Potrivit analizelor noastre, K. fordeycei este cel mai mare pinguin actual cunoscut”, a spus autorul coordonator al studiului Daniel Ksepka, paleontolog și curator la Muzeul Bruce din Greenwich, Connecticut, SUA.

Anterior, cel mai mare pinguin înregistrat era Palaeeudyptes klekowskii, care a trăit cu aproximativ 37 de milioane de ani înainte în Antarctica, cântărind 116 kilograme și având o înălțime de doi metri, câștigându-și porecla de „pinguin-colos”. Următorul cel mai mare pinguin, K.biceae, cântărea 121 de kilograme și avea o lungime a corpului de 1,8 metri.

Pinguinii și-au pierdut capacitatea de a zbura acum 60 de milioane de ani

Cele două specii nou descoperite au fost printre primii pinguini considerați străvechi. Descoperirea elucidează modul în care a evoluat grupul de-a lungul timpului.

Pinguinii și-au pierdut probabil capacitatea de a zbura în favoarea înotului în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani, nu cu mult timp înainte de apariția probabilă a noilor specii.

Condițiile unice de mediu din perioada antică a Noii Zeelande au jucat un rol esențial în apariția și succesul pinguinilor gigantici, potrivit cercetătorilor.

K. fordcyei, o specie dispărută de 27 de milioane de ani

Pinguinii gigantici precum K. fordcyei au dispărut cu aproximativ 27 de milioane de ani în urmă. Ce anume a cauzat extincția lor este deocamdată o „întrebare fără răspuns, dar este posibil ca aceștia să fi fost, în cele din urmă, depășiți de mamiferele marine de dimensiuni similare”, a spus Kspeka.

K. fordcyei ar putea fi cel mai mare pinguin cunoscut până în prezent, deși este posibil ca Noua Zeelandă să fi fost cutreierată de păsări și mai mari.

Vă mai recomandăm și: 

O nouă colonie de pinguini imperiali a fost depistată din spațiu

Pinguinii sălbatici se pot identifica în oglindă, sugerează un studiu

Roboții pentru oceane extraterestre, inspirați din creaturile marine de pe Terra

O fosilă găsită în China întărește asemănările genetice dintre păsări și dinozauri

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase