Home » Istorie » O fosilă găsită în China întărește asemănările genetice dintre păsări și dinozauri

O fosilă găsită în China întărește asemănările genetice dintre păsări și dinozauri

O fosilă găsită în China întărește asemănările genetice dintre păsări și dinozauri
Sursa foto: ZHAO Chuang/EurekAlert
Publicat: 11.01.2023

În prezent este larg acceptat că păsările sunt descendente ale dinozaurilor. Este, de asemenea, înțeles că această tranziție cuprinde unele dintre cele mai dramatice transformări morfologice, funcționale și ecologice, dând astfel naștere, în cele din urmă, planului corporal caracteristic păsărilor.

Totuși, paleontologii încă încearcă să înțeleagă cum a apărut acest eveniment evolutiv fantastic.

O fosilă descoperită în China, completă și veche de 120 de milioane de ani, complică și mai mult această problemă, prezentând un craniu asemănător unui dinozaur articulat cu un corp similar unei păsări. În plus, specimenul de fosilă, numit Cratonavis zhui, păstrează un omoplat și un prim metatarsian surprinzător de alungit, ceea ce îl face să se deosebească de toate celelalte păsări, inclusiv de cele fosile, conform EurekAlert.

Păsări și dinozauri: trăsături genetice aproape identice

Studiul, publicat recent în Nature Ecology & Evolution, a fost condus de paleontologi de la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor și Paleoantropologie (IVPP) al Academiei Chineze de Științe.

În arborele evolutiv aviar, Cratonavis este poziționat între Archaeopteryx, care seamănă mai mult cu o reptilă cu coadă lungă și și Ornithothoraces (care evoluase deja multe trăsături ale păsărilor moderne).

Ca să analizeze fosila craniu, cercetătorii au folosit întâi tomografia computerizată (CT) de înaltă rezoluție. Apoi au îndepărtat digital oasele din mormântul lor stâncos și au reconstruit forma și funcția originală a craniului.

Rezultatul demonstrează că acest craniu Cratonavis este aproape identic din punct de vedere morfologic cu cel al dinozaurilor precum Tyrannosaurus rex mai degrabă decât cu cel al unei păsări.

„Caracteristicile craniene primitive vorbesc de faptul că majoritatea păsărilor din Cretacic, cum ar fi Cratonavis, nu-și puteau mișca partea superioară a ciocului în mod independent față de creier și maxilarul inferior, o inovație funcțională larg răspândită printre păsările vii, care contribuie la enorma lor diversitate ecologică”, a declarat dr. LI Zhiheng, unul dintre autorii principali ai studiului.

O schimbare necesară a structurii corpului

În ceea ce privește omoplatul și metatarsul bizar de la Cratonavis, dr. Wang Min a explicat rolul acestora în cadrul tranziției evoluționare.

„Omoplatul este vital din punct de vedere funcțional pentru zborul păsărilor și transmite stabilitate și flexibilitate. Urmărim modificările omoplatului de-a lungul tranziției păsării Teropod și presupunem că omoplatul alungit ar putea spori avantajul mecanic al mușchilor pentru rotirea humerusului, care compensează aparatul de zbor subdezvoltat în general la această pasăre timpurie, iar aceste diferențe reprezintă un experiment morfologic în comportamentul volant la începutul diversificării păsărilor”, a eplicat dr. Wang Min.

Dezvoltare, selecție naturală și oportunitate ecologică

Noul studiu arată că primul metatarsian a fost supus unei selecții în timpul tranziției dintre dinozauri și păsări care a favorizat un os mai scurt. Acesta și-a pierdut apoi labilitatea evolutivă odată ce a atins dimensiunea optimă, mai puțin de un sfert din lungimea celui de-al doilea metatarsian.

„Cu toate acestea, creșterea labilității evoluționare a fost prezentă la păsările din Mezozoic și la dinozaurii din familia lor, ceea ce ar fi putut rezulta din cerințele conflictuale asociate cu utilizarea directă a halluxului în locomoție și hrănire” a declarat coautorul dr. Thomas Stidham.

Morfologia aberantă a omoplatului și a metatarsienelor păstrate de Cratonavis evidențiază amploarea plasticității scheletului la păsările timpurii, a declarat dr. Zhou Zhonghe, coautor al studiului. Modificările acestor elemente de-a lungul arborelui Teropod arată o labilitate evolutivă specifică cladelor, care rezultă din interacțiunea dintre dezvoltare, selecție naturală și oportunitate ecologică.

Vă mai recomandăm și: 

Misterul dispariţiei pasarilor din perioada dinozaurilor se adânceşte în urma unei noi descoperiri

Fosilele unor păsări din vremea dinozaurilor, descoperite lângă Marele Zid Chinezesc

Vânătorii de fosile au dezgropat noi specii de dinozauri. Detaliile oferite de cercetători

Femelele unei specii de păsări își pierd inteligența pe măsură ce fac mai mulți pui

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase