Home » Istorie » O măcelărie antică dezvăluie că strămoșilor noștri le plăcea carnea de hipopotam

O măcelărie antică dezvăluie că strămoșilor noștri le plăcea carnea de hipopotam

O măcelărie antică dezvăluie că strămoșilor noștri le plăcea carnea de hipopotam
Foto: Thomas Plummer et al., Science, 2023
Publicat: 16.02.2023

De-a lungul malului lacului Victoria din Africa, arheologii au descoperit o măcelărie antică unde strămoșii noștri foloseau unelte pentru a tăia carnea de hipopotam.

Având o vechime de aproximativ 2,9 milioane de ani, uneltele din Epoca de Piatră reprezintă cele mai vechi dovezi că homininii mâncau animale foarte mari. Aceste obiecte îi fac pe experți să se întrebe care strămoș uman antic a fost primul care a creat unelte.

Descoperirile au fost făcute în timpul unei săpături arheologice în localitatea Nyayanga, situată în Peninsula Homa, în vestul Keniei. Aici au fost găsite cel puțin trei tipuri diferite de unelte de piatră, care au fost folosite pentru a tăia, răzui și zdrobi atât animale, cât și plante.

O măcelărie antică schimbă istoria cunoscută a strămoșilor oamenilor

Împreună cu trusa de unelte, în această măcelărie antică s-au mai găsit și cei mai vechi dinți fosilizați de Paranthropus. Considerat un văr indirect al Homo sapiens, acest hominin dispărut ar fi semănat cu o mică gorilă care mergea pe două picioare. Acest lucru, spun cercetătorii, ridică câteva întrebări interesante despre cei care au făcut aceste unelte.

Stilul uneltelor este cunoscutul Oldowan, care descrie unelte de piatră timpurii foarte simple. Însă oricât de simple ar fi aceste unelte, apariția acestei tehnologii a reprezentat o piatră de hotar majoră în istoria homininilor antici.

„Cu aceste unelte poți zdrobi mai bine decât molarul unui elefant și poți tăia mai bine decât poate caninul unui leu. Tehnologia Oldowan a fost precum evoluția bruscă a unui set de dinți nou-nouț în afara corpului și le-a permis strămoșilor noștri să consume o nouă varietate de alimente din savana africană”, a declarat Rick Potts, autor principal al studiului.

Unelte de piatră

Înainte de această descoperire, cele mai vechi unelte din piatră Oldowan au fost datate cu o vechime de 2,6 milioane de ani și găsite în Ledi-Geraru, Etiopia. Această nouă cercetare sugerează că tehnologia Oldowan a apărut mult mai devreme decât se credea și era probabil mai răspândită decât se apreciase anterior, subliniază IFL Science.

„Acesta este unul dintre cele mai vechi, dacă nu chiar cel mai vechi exemplu de tehnologie Oldowan”, a adăugat Thomas Plummer, de la Queens College, din SUA, asociat de cercetare în echipa științifică a programului Smithsonian’s Human Origins.

„Asta arată că trusa de unelte a fost distribuită la o scară mai largă mai devreme decât se credea și că a fost folosită pentru a procesa o mare varietate de țesuturi vegetale și animale. Nu știm cu siguranță care a fost semnificația adaptivă, dar varietatea utilizărilor sugerează că era importantă pentru acești hominini”, a completat Plummer.

Strămoșii noștri mâncau carne de hipopotam

Situl mai conținea și cel puțin 1.776 de oase de animale, și anume hipopotamide și bovide. Odată cu această serie de artefacte descoperite în Nyayanga, cercetătorii sunt încrezători că au descoperit o măcelărie antică unde membrii îndepărtați ai familiei umane au vânat și pregătit megafaună.

Abia cu două milioane de ani mai târziu, homininii antici vor învăța să controleze focul, așa că toată această mâncare era consumată crudă. Cercetătorii își imaginează că uneltele ar fi putut fi folosite pentru a tăia carnea în bucăți mai mici și mai ușor de mâncat.

„Pentru mult timp, cercetătorii au presupus că doar genul Homo, căruia îi aparțin oamenii, era capabil să facă unelte de piatră. Dar găsirea lui Paranthropus alături de aceste unelte dezvăluie o poveste extraordinară”, a explicat Potts.

Noul studiu a fost publicat în revista Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai mare floare fosilizată descoperită vreodată

Corpul omului antic a crescut în dimensiune datorită consumului de lapte

Arheologii au descoperit un copil îngropat cu 142 de câini, într-o necropolă egipteană antică

„Regulile căsătoriei” la grecii antici, dezvăluite prin analize ADN

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase