Home » Istorie » Cercetătorii au descoperit primul ADN antic al culturii Swahili

Cercetătorii au descoperit primul ADN antic al culturii Swahili

Cercetătorii au descoperit primul ADN antic al culturii Swahili
Foto: Chapurukha Kusimba/University of South Florida
Publicat: 03.04.2023

O civilizație care a înflorit în imperii comerciale de-a lungul coastei Africii de Est începând cu secolul al VII-lea poate fi studiată acum folosind primul ADN antic al culturii Swahili, potrivit unui antropolog de la University of South Florida (SUA).

Chapurukha Kusimba, profesor de antropologie la USF, a petrecut 40 de ani cercetând ascendența oamenilor care au creat civilizațiile, călătorind din Kenya până în Mozambic.

Studiul inedit examinează ADN-ul a 80 de indivizi care au trăit în urmă cu 800 de ani, făcând din acesta primul ADN antic al culturii Swahili.

Studiul a fost publicat în Nature.

Ce spune primul ADN antic al culturii Swahili despre această civilizație?

„Această cercetare este o muncă de o viață, o călătorie pentru a recupera trecutul civilizației Swahili. Aceste descoperiri scot în evidență contribuțiile africane și, într-adevăr, africanitatea culturii Swahili, fără a marginaliza legătura persană și pe cea indiană”, a spus Kusimba.

Kusimba a identificat faptul că descendența oamenilor era atât africană, cât și asiatică; cercetătorul a lucrat cu geneticienii David Reich și Esther Brielle, de la Harvard, precum și cu autorii corespondenți Jeff Fleisher, de la Rice University, și Stephanie Wynne-Jones, de la University of York.

Rezultatele analizei ADN au arătat un tipar: marea majoritate a strămoșilor descendenței masculine își au originea în Asia, în timp ce strămoșii descendenței feminine își au originea în Africa, scrie Interesting Engineering.

Descendenții acestora vorbeau mai degrabă o limbă africană decât una asiatică. Drept urmare, cercetătorii au concluzionat că femeile africane au avut un mare impact asupra formării culturii, atât de mare încât au fost deținătoarele primare ale puterii economice și sociale.

Descoperirile contrazic teoriile existente

Descoperirile resping teoriile potrivit cărora oamenii bogați din cultura Swahili pretindeau că au strămoși în Asia pentru a minimiza originea lor africană și pentru a câștiga o poziție socială și o afinitate culturală mai mari.

Rezultatele studiului demonstrează că strămoșii asiatici au început să se căsătorească cu cei africani cu cel puțin 1.000 de ani în urmă, mult după ce africanii s-au stabilit în sate.

„Rezultatele noastre nu oferă o validare simplă pentru narațiunile avansate anterior în cercurile arheologice, istorice sau politice. În schimb, ele contrazic și complică acele narațiuni”, a spus Kusimba.

Vă recomandăm să citiți și:

Rămășițele unui templu de pe vremea Regatului Kuș au fost descoperite în Sudan

Povestea sângeroasă a masacrului viking din Peștera Dunmore

Culorile de pe vasele antice dezvăluie puterea unui imperiu

Ziua care a marcat începutul unuia dintre cele mai mari imperii din istoria lumii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase