Home » Istorie » Arheologii au scos la lumină noi orori din povestea naufragiului de la Batavia

Arheologii au scos la lumină noi orori din povestea naufragiului de la Batavia

Arheologii au scos la lumină noi orori din povestea naufragiului de la Batavia
Credit foto: Biblioteca din New South Wales/Domeniu public
Publicat: 13.05.2023

Povestea naufragiului navei Batavia este una dintre cele mai obsedante povești de supraviețuire împotriva unui grup de răzvrătiți care au comis acte oribile și atrocități.

Batavia a fost nava-amiral a Companiei Olandeze a Indiilor Orientale (VOC), construită la Amsterdam în 1628 și lansată în călătoria inaugurală în același an pentru a obține mirodenii din Batavia (nava omonimă), în Indiile Orientale Olandeze.

Nava a fost comandată de Francisco Pelsaert, iar Ariaen Jacobsz a fost comandantul navei. Potrivit unei relatări scrise de Pelsaert, Jacobsz, împreună cu Jeronimus Cornelisz și mai mulți oameni, au pus la cale o revoltă pentru a cuceri nava și a fura proviziile de aur și argint de la bord.

Se presupune că Jacobsz a deviat în mod deliberat nava de la curs și că și-a pus oamenii să o agreseze sexual pe o pasageră importantă, Lucretia Jans, care călătorea pentru a se alătura soțului ei în Batavia.

Batavia a fost construită la Amsterdam în 1628

Jacobsz a sperat că acest lucru îl va determina pe Pelsaert să aplice o disciplină severă echipajului, provocând o revoltă, însă Lucretia nu a putut să își identifice atacatorii și incidentul a fost abandonat.

La 4 iunie 1629, nava a naufragiat pe recifele din Insulele Houtman Abrolhos, în largul coastei vestice a Australiei. Dintre cei 322 de oameni aflați la bord, majoritatea pasagerilor și echipajului au reușit să ajungă la țărm, pe actuala Insulă Beacon, deși 40 de persoane s-au înecat.

Pelsaert și Jacobsz au părăsit nava abandonată în speranța de a ajunge la Batavia pentru a forma o echipă de salvare. În absența lor, Cornelisz a fost ales să conducă și a rechiziționat toate armele și proviziile de hrană.

El a început să-i terorizeze pe supraviețuitorii rămași, formând o bandă de răzvrătiți care au ucis și violat, Cornelisz folosindu-se de Lucretia ca sclavă sexuală personală. În total, răzvrătiții au ucis cel puțin 110 bărbați, femei și copii, scrie HeritageDaily.

Nava a naufragiat în largul coastei vestice a Australiei

După ce Pelsaert și Jacobsz au ajuns la Batavia, Jacobsz a fost arestat pentru neglijență, în timp ce Pelsaert dădea comanda unei alte nave pentru a-i salva pe supraviețuitori. După ce a ajuns înapoi pe Insula Beacon, a descoperit că avusese loc un masacru sângeros.

Pelsaert a condus un proces și i-a condamnat pe cei mai răi infractori să fie duși pe Insula Seal și executați, în timp ce lui Cornelisz și câtorva dintre aghiotanții săi li s-au tăiat ambele mâini și au fost spânzurați.

Un proiect condus de arheologi de la Universitatea din Australia de Vest și de la Muzeul Australiei de Vest a dezvăluit noi orori în povestea naufragiului Batavia, scoțând la iveală 12 dintre victimele îngropate într-o groapă comună, înmormântări unice și multiple, precum și dovezi ale luptei dintre supraviețuitori și răzvrătiți.

Studiul, publicat în revista Historical Archaeology, a folosit descoperirile subacvatice în combinație cu dovezile arheologice de pe uscat pentru a înțelege reacțiile comportamentale ale supraviețuitorilor, inclusiv mișcarea lor inițială de la epavă către insulele din apropiere, luptele cu care s-au confruntat și dinamica schimbătoare a puterii între răzvrătiți și supraviețuitori.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O navă spațială experimentală chineză s-a întors pe Pământ după 276 de zile petrecute pe orbită

O movilă funerară aparent goală ascunde o navă vikingă veche de 1.200 de ani

Corabie vikinga, scoasa la lumina in cel mai mare lac al Suediei

Scuturi vikinge „ceremoniale”, vechi de 1.100 de ani, erau de fapt folosite în luptă, sugerează un studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase