Home » D:News » „Prescripția de natură” ajută la reducerea anxietății și a tensiunii arteriale

„Prescripția de natură” ajută la reducerea anxietății și a tensiunii arteriale

„Prescripția de natură” ajută la reducerea anxietății și a tensiunii arteriale
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.04.2023

Baia de natură are mai multe beneficii decât am fi crezut, studii recente indicând faptul că timpul petrecut în spații verzi sau în jurul apei ne ajută să prevenim anxietatea, depresia și tensiunea arterială.

Unii medici chiar se folosesc de programele sociale de petrecut timp în natură pentru a sfătui pacienții se înscrie pentru a se bucura mai mult de spațiile verzi. Aceste recomandări poartă numele de „prescripție verde” sau „prescripție albastră” – dacă ne referim la timpul petrecut la mare.

În Australia există, acum, un interes cu privire la implementarea unor astfel de programe. Specialiștii de aici au revizuit 92 de studii deja existente, care au vizat eficiența acestor prescripții aplicate în mai multe țări.

Plimbarea în pădure are un efect asupra tensiunii arteriale

Cele mai frecvente recomandări au vizat plimbările în aer liber (46% dintre programe), munca într-o fermă și grădinăritul (29%) sau exercițiile de mindfulness (29%). Spațiile utilizate de către participanți au fost pădurile, rezervațiile naturale și grădinile unor persoane fizice sau ale unor instituții.

Important de menționat este că în 28 dintre aceste studii, s-a constatat că activitățile prescrise au fost asociate cu o îmbunătățire a tensiunii arteriale și  o reducere a nivelului de anxietate și depresie, potrivit The Guardian.

„Te ajută să scapi de singurătate, să dormi mai bine”

Profesorul Thomas Astell Burt, expert în sănătatea publică de la Universitatea din Wollongong (oraș din statul New South Wales – Australia), a spus că toate aceste rezultate pozitive sunt în strânsă legătură.

„Atunci când ieși la o plimbare în natură, într-un spațiu verde, te ajută să faci mișcare, iar acest lucru ajută și să îți îmbunătățești sănătatea mintală, să scapi de singurătate, să dormi mai bine. De asemenea, activitatea poate ajuta și la reducerea tensiunii arteriale. Aceste rezultate nu sunt independente. Deci, (ieșirea în spații verzi, n. r.) e bună pentru sănătatea mintală, pentru sănătatea organismului și pentru a te menține activ”, a spus profesorul.

Coreea de Sud, SUA și Japonia, campioane la „prescripții verzi”

O cincime din totalul programelor au fost organizate în Coreea de Sud, fiind urmate de cele din Statele Unite ale Americii (17%) și din Japonia (11%).

Având în vedere potențialul pe care îl au aceste activități în aer liber, specialiștii depun eforturi pentru a obține finanțări pentru a fi derulate mai multe astfel de programe. Profesorul Astell Burt și ceilalți colegi au reușit să obțină până acum 1,5 milioane de dolari, prin intermediul Medical Research Future Fund (Fondul pentru Cercetări Medicale Inovative, n. r.), pentru a testa eficiența „băilor de natură” pentru australienii în vârstă de peste 45 de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Prescripția de natură”. Puterea pe care o poate avea o singură doză de aer liber

Iată cum ajuți planeta dacă te uiți la documentare despre natură

Iată ce se întâmplă cu organismul nostru după o plimbare de doar 10 minute

Animalele joacă un rol-cheie în refacerea naturală a pădurilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase