Trupurile pietrificate din Pompeii nu sunt ceea ce credem noi

25 05. 2023, 15:00

Era finalul lunii octombrie anul 79 d. Hr., atunci când peste orașul Pompeii a venit Apocalipsa. Vezuviul, un uriaș vulcan activ situat la câțiva kilometri distanță de acest oraș prosper, a produs în final dezastrul care amenința de mai bine de zece ani și a erupt.

Întreaga regiune din apropiere a fost complet inundată cu lavă fierbinte, care a făcut scrum tot ce a găsit în cale.

Astăzi, locul arată puțin diferit, iar Pompeii este un magnet pentru turiști, fiind vizitat de peste 2.5 milioane de oameni în fiecare an. Iar atracția principală o reprezintă faimoasele trupuri pietrificate ale bieților oameni surprinși de lava vulcanului.

Trupurile din Pompeii atrag milioane de turiști

Totuși, se pare că lucrurile nu sunt așa cum par a fi. Mai ales că, dacă am fi vizitat situl Pompeii înainte de anii 1800, acele trupuri nu s-ar fi regăsit deloc acolo. Așa că întrebarea este: cum s-au creat aceste figuri emblematice?

Excavările din orașul Pompeii au fost organizate în mod sporadic, încă din secolul al XVI-lea, însă abia în ultima perioadă, sub coordonarea arheologului Giuseppe Fiorelli, zona a căpătat imaginea pe care o văd turiștii astăzi, notează IFL Science.

În timpul excavărilor din secolul XIX, arheologii au început să observe ceva bizar: o serie de cavități, unele conținând rămășițe umane. De fapt, acestea erau „adevăratele trupuri” ale cetățenilor din Pompeii, și nu siluetele cenușii pe care le vedem astăzi.

Totuși, ce vedem astăzi în Pompeii?

Materialul eliberat de vulcan a acoperit în totalitate trupurile localnicilor și s-a întărit în jurul lor. Pe măsură ce carnea, organele interne și hainele s-au descompus, în mod gradual, a rămas un gol – acesta este, de fapt, forma corpului la momentul morții. (…) Nu a durat mult până când a ieșit la iveală o idee strălucită: dacă torni ipsos în acel gol, obții o replică exactă a acelui corp”, a explicat Mary Beard, profesor la Universitatea din Cambridge.

Pe scurt: acele rămășițe antice ale localnicilor din Pompeii nu sunt trupuri pietrificate, ci forme din ipsos.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Încă două victime au fost găsite în timpul săpăturilor de la Pompeii

Carul ceremonial din Pompeii a fost reconstruit și expus publicului

Casa Vettii, numită și „Capela Sixtină” din Pompeii, redeschisă pentru public

Robotul Spot păzește ruinele de la Pompeii și uimește turiștii care vizitează parcul arheologic