Home » Istorie » Un tezaur cu mii de monede medievale, descoperit în România

Un tezaur cu mii de monede medievale, descoperit în România

Un tezaur cu mii de monede medievale, descoperit în România
Credit foto: Cu permisiunea lui Raoul Vlad Suta
Publicat: 20.07.2023

Un grup de trei arheologi amatori a descoperit un tezaur monetar într-o pădure din apropierea localității Nojorid, județul Bihor.

În total, cei trei pasionați de arheologie și detecție au dezgropat „aproximativ 4.868 de monede, trei taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de grame și patru monede de diametru mijlociu neidentificate, dar aparținând aceluiași context”, potrivit unui mesaj publicat pe o rețea de socializare online.

Mai mult, monedele au fost găsite într-un vas de ceramică. „Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseală, de burțile pline, de căldură și de insecte”, a scris Raoul Vlad Suta, unul dintre detectorii amatori care au făcut descoperirea.

„Este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție”

„Am primit un semnal scurt dar stabil, am pus lopata la treabă, iar [atunci] când am întors halca de pământ deasupra observ o monedă mica argintie parcă scoasă din buzunar. A urmat și a doua moneda, a treia, iar colegii mei care se aflau în apropiere mi s-au alăturat în perimetru”, a continuat Raoul Vlad Suta.

Monedele au perioadă de emisiune situată între anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislav al II-lea. Greutatea brută a monedelor, împreună cu vasul de ceramică și reziduurile de pământ a fost de aproximativ 4.500 grame, iar greutatea fără vas de aproximativ 3.000 grame. O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred că este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție”, mai arată mesajul.

„Este prima dată când găsim un astfel de tezaur”

„Este prima dată când găsim un astfel de tezaur. Monedele se află din câte știm noi la muzeu și va începe procesul de restaurare și evaluare în curând”, a declarat Raoul Vlad Suta pentru DESCOPERĂ.ro.

Conform legii, oricine găsește obiecte cu potențială valoare are obligația de a înștiința autoritățile locale sau un muzeu în curs de 72 de ore de la descoperire. Tezaurul a fost găsit duminică, 9 iulie a.c.

Totodată, legea mai arată că detectorii de metale ar putea primi între 30% și 45% din valoarea oficială a tezaurului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tezaur de fosile excepționale din Ordovicianul mijlociu

Tezaur dublu de comori vikinge, descoperit lângă fortul lui Harald I al Danemarcei

Tezaur monetar de sute de denari romani republicani, descoperit la Arad

https://www.descopera.ro/istorie/20249443-tezaur-masiv-cu-o-tona-si-jumatate-de-monede-de-bronz-gasit-in-china

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase