Home » Istorie » Un tezaur de fosile excepționale din Ordovicianul mijlociu

Un tezaur de fosile excepționale din Ordovicianul mijlociu

Un tezaur de fosile excepționale din Ordovicianul mijlociu
Sursa foto: YANG Dinghua/EurekAlert
Publicat: 04.05.2023

Creier, ochi și organe digestive. Acestea sunt doar câteva dintre surprizele cu țesuturi moi care i-au așteptat pe cercetătorii care au procesat specimene vechi de 462 de milioane de ani, recuperate din cariera Castle Bank din Țara Galilor, Marea Britanie.

Comunitatea Castle Bank, așa cum este cunoscută colecția de ciudățenii marine antice, demonstrează o diversitate remarcabilă, precum și conservarea, contribuind cu peste 170 de specii noi pentru știință, conform IFL Science.

Specimene ca acestea sunt uneori numite „Tipuri Burgess-Shale”, după o zonă din Canada unde au fost găsite fosile cu țesuturi moi conservate. În mod obișnuit, acestea se limitează la perioada cambriană, din urmă cu 541 – 485 de milioane de ani, dar, ocazional, știința are parte de o abundență de fosile superbe și foarte vechi.

Studiul a fost publicat în revista Nature Ecology and Evolution.

Fosilele datează din Ordovicianul mijlociu

Comunitatea Castle Bank datează de acum 462 de milioane de ani, ceea ce plasează fosilele în Ordovicianul mijlociu. Sunt în mare parte de dimensiuni mici, având o lungime totală a corpului cuprinsă între unu și cinci milimetri. O astfel de listă oferă oamenilor de știință o imagine magnifică a vieții unora dintre cele mai timpurii comunități dominate de animale, permițându-le să urmărească dezvoltarea ecologică de-a lungul timpului.

Pe lângă diversitatea incredibilă, comunitatea Castle Bank era, de asemenea, foarte bine conservată. Printre țesuturile moi găsite printre fosile se numără ochi, nervi optici, creieri și țesuturi digestive. De asemenea, acestea au demonstrat dimensiuni corporale neașteptat de mici, ceea ce cercetătorii presupun că ar fi putut fi un răspuns adaptativ la schimbarea ecologiei lor.

„Multe dintre fosilele conservate în mod excepțional (de exemplu, organismele care trăiesc în tuburi și algele) au fost mici și sesile, dar nu au păstrat agățători sau atașamente, ceea ce sugerează că au fost îndepărtate cu forța de pe un substrat dur înainte de a fi îngropate. Dimensiunea mică a multor specii din Castle Bank poate reflecta, prin urmare, o fază așteptată a evoluției ecologice între faunele cambriană și modernă, dezvăluită aici într-o comunitate specifică care a fost probabil asociată cu expunerile de roci submarine”, au explicat cercetătorii.

„Revoluția fitoplanctonului”

Există mai mulți factori posibili care ar fi putut face ca dimensiunea mică și mobilitatea să devină trăsături benefice în Ordovicianul mijlociu, inclusiv schimbări în strategia de prădare sau în distribuția nutrienților în timpul a ceea ce autorii numesc „revoluția fitoplanctonului”.

Oricare ar fi cauza, comunitatea Castle Bank este un exemplu de miniaturizare a unor ecosisteme specifice în această perioadă, deși rămân întrebări cu privire la cât de răspândit a fost un astfel de ecosistem.

Vă mai recomandăm și: 

Noi virusuri descoperite în oceanele lumii au uimit oamenii de știință

Urme antice de oameni și animale, găsite pe o plajă din Regatul Unit

Fosila unei creaturi marine preistorice a uimit paleontologii

Trilobiții aveau un al treilea ochi ascuns, arată noi fosile

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase