Home » Istorie » Monede antice, găsite într-un os de vacă, expuse la un muzeu din Anglia

Monede antice, găsite într-un os de vacă, expuse la un muzeu din Anglia

Monede antice, găsite într-un os de vacă, expuse la un muzeu din Anglia
Credit foto: The Portable Antiquities Scheme/ The Trustees of the British Museum/CC BY-SA 4.0
Publicat: 13.05.2023

O colecție de monede antice găsite în interiorul unui os de vacă se numără printre exponatele care vor apărea în cadrul unei noi expoziții disponibile până pe 11 iunie 2023 la Muzeul Lynn din King’s Lynn, din comitatul Norfolk, Anglia.

Expoziția de la Muzeul Lynn prezintă una dintre cele mai impresionante comori descoperite în nord-vestul comitatului Norfolk. Norfolk este una dintre cele mai bogate zone în tezaure din Marea Britanie, iar multe artefacte sunt expuse pentru prima dată.

„Descoperirile dezvăluie o vastă istorie. Aceasta a fost o ocazie minunată de a reuni câteva grupuri spectaculoase de descoperiri arheologice din partea noastră din Norfolk”, a declarat curatorul Oliver Bone, conform BBC.

O comoară constituită din 20 de monede depuse într-un os de vită

Oliver Bone a precizat că tezaurele – un depozit de bani sau de obiecte de mare valoare – datează din Epoca Bronzului (2.300 î.Hr. – 800 î.Hr.) până în timpul Războiului Civil Englez din 1.642 – 51 d.Hr.

Muzeul a declarat că una dintre „exponatele sale vedetă” este Sedgeford Hoard – o colecție de 32 de monede de aur descoperite în 2003 la Sedgeford, în timpul unor săpături arheologice.

20 dintre monedele prețioase au fost depuse, în mod intrigant, în interiorul unui os de vacă, care a renunțat la recompensă după ce a fost supus unei radiografii.

Nu se știe dacă au fost puse în os ca ofrandă pentru zei sau dacă pur și simplu au fost ascunse și îngropate, astfel încât să fie găsite mai târziu.

Ce alte piese vor mai putea fi văzute în cadrul expoziției?

Printre piesele care vor fi văzute pentru prima dată de public se numără artefacte din Epoca Bronzului, descoperite pe plaja din Holme-next-the-Sea, în apropiere de monumentele de lemn Seahenge.

Cea mai veche formă de bănuț, numită sceattas și fabricată acum 1.300 de ani în ceea ce astăzi este Olanda, va fi, de asemenea, expusă ca parte a Tezaurului de Monede Fincham.

Monedele de argint erau în stare bună, ceea ce sugerează că nu au circulat mult timp între 710-750 d.Hr., înainte să fie îngropate.

Printre exponate se numără și Tezaurul din Dersingham, o colecție mare de șilingi de argint descoperiți într-o cupă de argint și despre care se crede că au fost îngropați în 1643. Atunci, în timpul Războiului Civil Englez, muzeul King’s Lynn era sub asediu, ceea ce arată că localnicii se temeau că bunurile lor ar putea fi furate de soldați.

Expoziția va putea fi văzută la Muzeul Lynn până pe 11 iunie 2023

Margaret Dewsbury, membru al cabinetului pentru comunități al Consiliului Județean Norfolk, a declarat că este „încântată” că tezaurele au putut fi expuse.

„Va fi o expoziție fascinantă, care va permite comunității locale să vadă aceste obiecte și să învețe despre ele, iar multe dintre acestea nu au mai fost expuse publicului niciodată”, a declarat Dewsbury.

Expoziția Hoarde: Archaeological Treasures from West Norfolk va fi disponibilă publicului la Muzeul Lynn până pe 11 iunie 2023.

Vă mai recomandăm și: 

Opera „Fată cu cercel de perlă” a lui Johannes Vermeer a fost recreată de Inteligența Artificială

Un nou muzeu pentru complexul mayaș Chichén Itzá

Comori de la Vatican, inclusiv o tapiserie după „Cina cea de Taină”, într-o expoziție rară

Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase