Home » Istorie » Casă în stil de templu grecesc, salvată după ce a fost afectată timp de două secole de umezeală

Casă în stil de templu grecesc, salvată după ce a fost afectată timp de două secole de umezeală

Casă în stil de templu grecesc, salvată după ce a fost afectată timp de două secole de umezeală
Belsay Hall. Foto: Profimedia
Publicat: 27.08.2023

English Heritage îi oferă lui Belsay Hall, o casă în stil de templu grecesc, o restaurare, cu un acoperiș nou și grădini revigorate.

„Este o construcție uimitoare și ar trebui să fie mai faimoasă”, a spus curatorul proprietăților English Heritage, Mark Douglas, în pivnițele vaste și răsunătoare ce aparțin de această casă în stil de templu grecesc aflată nu în Atena, ci la 13 kilometri de aeroportul din Newcastle.

„Studenții la arhitectură ar trebui să se adune aici, chiar ar trebui”, a continuat Douglas.

O casă în stil de templu grecesc construită de un om nemilos a fost salvată

English Heritage speră că acest lucru s-ar putea întâmpla în curând, deoarece dezvăluie rezultatele lucrărilor majore de conservare la Belsay Hall și grădinile sale din Northumberland. Proiectul de doi ani a inclus un nou acoperiș pentru clădire și lucrări substanțiale, conduse de designerul peisagist și expertul în grădini Dan Pearson.

Belsay Hall este modelată după Templul lui Hefaistos din Atena și a fost proiectată de proprietarul său perfecționist, Sir Charles Monck, la începutul secolului al XIX-lea, bazându-se pe stilul clădirilor pe care le văzuse în timpul lunii de miere de doi ani în Grecia, notează The Guardian.

Monck a avut banii, impulsul și cruzimea (mai târziu a demolat satul Belsay și l-a reconstruit departe de parcul său) pentru a duce proiectul până la capăt. Rezultatele sunt uimitoare, a spus Douglas. „Sfidez pe oricine să găsească o lucrare în piatră mai bună decât veți găsi aici. Gradul de acuratețe este mai bun decât oriunde în țară. Este atât de perfect, este absolut uimitor”, adaugă el.

Astăzi, Belsay Hall este recunoscută ca fiind una dintre cele mai timpurii case din perioada renașterii grecești din Anglia, dar timpul și-a spus cuvântul. Douglas a spus că schimbările vremii, cu ploi și vânturi mai puternice, au accelerat necesitatea unor lucrări majore de reparații și renovare.

Acoperișul a fost întotdeauna o problemă pentru că înclinația lui este extrem de, și în mod deliberat, scăzută, pentru a nu fi văzut. De-a lungul anilor, țiglele au fost așezate prost, așa că vântul le-a smuls și ploaia a intrat înăuntru, construcția având probleme cu umezeala în ultimii 200 de ani.

„Se pare că Monck nu s-a gândit și la iernile grele din Northumberland”, a spus Douglas. Noile lucrări, se speră, vor elimina definitiv problemele de umezeală ale construcției.

Grădinile proprietății au fost și ele salvate

Belsay este cunoscut și pentru grădinile sale minunate, formale și sălbatice, și pentru documentările sale istorice extinse ale plantelor, care arată că mulți copaci și arbuști din proprietate au fost introduceri timpurii în Anglia. Cu toate acestea, o mare parte din materialul de plantare original s-a pierdut, iar grădina împădurită s-a umplut de lauri și rododendroni.

Pearson a condus un proiect de plantare a peste 80.000 de plante noi, dintre care 35.000 în pădure. O mare parte din acest proiect a avut loc în timpul primei izolări din timpul pandemiei. John Watkins, șeful grădinilor și peisajelor la English Heritage, a spus că Pearson a ajutat la întinerirea lui Belsay. „Măiestria plantelor și ochiul de pictor al lui Dan au contribuit la evidențierea caracterului individual al zonelor extinse de grădină, care vor oferi frumusețe și interes pe tot parcursul anului”, spune Watkins.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou studiu a confirmat că Vlad Țepeș plângea cu lacrimi de sânge

Ce tratamente bizare foloseau strămoșii noștri pentru a vindeca boli?

Misterul ciocanului modern înțepenit în roca străveche a fost elucidat

Săpăturile scot la lumină ultimele momente dinaintea erupției Vezuviului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase