Home » Istorie » Un dodecaedru roman misterios găsit în Belgia ar fi fost folosit în ritualuri magice

Un dodecaedru roman misterios găsit în Belgia ar fi fost folosit în ritualuri magice

Un dodecaedru roman misterios găsit în Belgia ar fi fost folosit în ritualuri magice
Foto: Muzeul Galo-Roman din Tongeren/Wikimedia Commons
Publicat: 31.01.2023

Un mic fragment dintr-un artefact misterios cunoscut sub numele de dodecaedrul roman a fost găsit în Belgia.

Un căutător de metale din Belgia a dezgropat un fragment dintr-un misterios artefact din bronz cunoscut sub numele de dodecaedrul roman, despre care se crede că are mai bine de 1.600 de ani.

În ultimii 200 de ani, în nordul Europei au fost descoperite peste o sută de astfel de obiecte geometrice goale, cu 12 fețe, din metal turnat, de dimensiunea mingi de baseball, cu găuri mari pe fiecare față și știfturi la fiecare colț. Dar nimeni nu știe de ce sau cum au fost folosite acestea.

Nimeni nu știe la ce a fost folosit dodecaedrul roman

„Au existat mai multe ipoteze: un fel de calendar, un instrument de măsurare a terenului, un sceptru etc., dar niciuna dintre ele nu este satisfăcătoare. Credem mai degrabă că are ceva de-a face cu activități neoficiale precum vrăjitoria, ghicirea și așa mai departe”, spune Guido Creemers, curator la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, Belgia.

Creemers și colegii săi de la Muzeul Galo-Roman au primit fragmentul de la cel care l-a găsit și l-au identificat în decembrie. Fragmentul este un singur colț al obiectului, prezentând un singur știft de colț, dar este, fără îndoială, parte a unui dodecaedru care măsura inițial puțin peste 5 centimetri în diametru, notează Live Science.

Căutătorul de metale și arheologul amator Patrick Schuermans găsise fragmentul cu câteva luni mai devreme într-un câmp arat de lângă orășelul Kortessem, în regiunea Flandra de nord a Belgiei.

Unde se găsesc astfel de artefacte?

Creemers a spus că Muzeul Galo-Roman afișează deja un dodecaedru antic din bronz care este complet; acesta a fost găsit în 1939 chiar în afara zidurilor orașului roman Tongeren, iar noul fragment va fi expus lângă el în februarie.

Primul dodecaedru roman care a fost descoperit în vremurile moderne a fost găsit în Anglia în secolul al XVIII-lea, iar de atunci au mai fost găsite aproximativ 120 în Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franța, Germania, Austria și Elveția.

Nu este posibilă datarea metalului în sine, dar unele dodecaedre au fost găsite îngropate în straturi de pământ care le datează între secolele I și V d.Hr.

Iar misterul nu se termină aici; arheologii nu pot explica funcția artefactului geometric și nicio înregistrare scrisă a dodecaedrelor nu a fost găsită vreodată.

Posibile utilizări avute de dodecaedrul roman

Este posibil ca acestea să fi fost folosite în secret în scopuri magice, cum ar fi divinația (ghicirea viitorului), care era populară în epoca romană, dar interzisă sub creștinism, religia Imperiului Roman de mai târziu, a spus Creemers. „Aceste activități nu erau permise, iar pedepsele erau severe. De aceea, probabil, nu găsim nicio sursă scrisă”, a explicat el.

De-a lungul anilor au fost sugerate mai multe explicații pentru dodecaedrul roman. Inițial, acesta a fost descris drept „cap de buzdugan” și s-a crezut că face parte dintr-o armă. Alte idei spun că obiectele au fost instrumente pentru a determina momentul potrivit pentru plantarea cerealelor; că erau zaruri sau alte obiecte pentru a juca un joc; și că erau instrumente de măsurare a distanței, eventual pentru a găsi raza potrivită pentru artileria romană, de exemplu pentru baliste.

O sugestie recentă este că dodecaedrele erau modele de tricotat pentru mănuși romane.

Ritualuri magice

Dar majoritatea arheologilor cred că obiectele au fost probabil folosite în ritualuri magice. Dodecaedrele nu au marcaje care să indice modul în care au fost utilizate, așa cum ar fi de așteptat pentru instrumentele de măsurare, și toate au greutăți și dimensiuni diferite, variind de la 4 la 11 centimetri în diametru.

Dodecaedrele romane se găsesc numai în zonele de nord-vest ale Imperiului Roman și multe au fost dezgropate din locuri de înmormântare. Aceste indicii sugerează că cultul sau practica magică de a le folosi a fost limitată la regiunile „galo-romane”, părțile Imperiului Roman de mai târziu influențate de gali sau celți, potrivit lui Tibor Grüll, istoric la Universitatea din Pécs, din Ungaria, care a cercetat literatura academică despre dodecaedre.

Creemers a spus că fragmentul de dodecaedru găsit lângă Kortessem ar putea arunca mai multă lumină asupra acestor obiecte metalice misterioase. Multe alte dodecaedre romane au fost recunoscute pentru prima dată în colecții private sau muzeale, așa că contextul lor arheologic este necunoscut, a spus el.

O bună metodă de lucru

Dar locația fragmentului Kortessem este bine documentată, a spus el; iar investigațiile arheologice ulterioare au scos la iveală fragmente murale la fața locului, ceea ce indică faptul că ar fi fost o vilă romană.

Într-un comunicat al Agenției de Patrimoniu din Flandra s-a spus că suprafețele fracturate ale fragmentului indică faptul că dodecaedrul a fost rupt în mod deliberat, posibil în timpul unui ritual final.

„Datorită metodei corecte de lucru a căutătorului de metale, arheologii cunosc pentru prima dată locația exactă a unui dodecaedru roman în Flandra. Acest lucru deschide ușa pentru cercetări ulterioare”, se mai arată în comunicat.

Vă recomandăm să citiți și:

O colecție ornamentală de bijuterii din aur a fost descoperită în Egipt

Inelele arborilor dezvăluie motivul pentru care hunii lui Atilla au atacat Imperiul Roman

Povestea vikingilor berserk, războinicii care luptau cu o furie supraomenească

Top 10 descoperiri arheologice din 2022

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase