Home » Istorie » Artă rupestră „3D”, descoperită în peșteri din Paleolitic

Artă rupestră „3D”, descoperită în peșteri din Paleolitic

Artă rupestră „3D”, descoperită în peșteri din Paleolitic
La Pasiega. Foto: Profimedia
Publicat: 10.09.2023

Folosind o metodă neconvențională, veche de secole, cercetătorii au identificat artă rupestră „3D” pe pereții unei peșteri din Spania.

Tehnica, numită fotografie stereoscopică, datează de la începutul anilor 1800, dar este probabil cel mai cunoscută pentru utilizarea sa în View-Master, vizualizatorul pre-VR îndrăgit de generații întregi de copii.

Picturile rupestre sunt un mediu artistic bine-cunoscut și de lungă durată în Europa, datând de cel puțin 40.000 de ani. Deși arheologii au studiat această formă de artă antică de peste un secol, studiile lor s-au concentrat de obicei pe caracteristicile bidimensionale ale desenelor și, atunci când au înregistrat arta, cercetătorii s-au bazat pe schițe, urme și fotografii.

Recent, metodele de înregistrare și vizualizare 3D au devenit populare și printre arheologi. Aceste metode captează mai multe detalii din arta rupestră decât cele 2D, dar încă sunt văzute și studiate de obicei sub formă de imagini 2D pe ecranul unui computer, ceea ce nu este așa cum și-ar fi văzut arta cei care au creat-o.

Cum reușeau strămoșii noștri să facă artă rupestră „3D”?

Un nou studiu, publicat în revista Antiquity, schimbă modul în care arheologii văd picturile rupestre, exemplificând prin fotografii stereoscopice ale picturilor din peștera La Pasiega din nord-centrul Spaniei.

Raquel Asiain, arheolog și fotograf la Universitatea Complutense din Madrid, și colegii ei au conceput o metodă simplă pentru a surprinde artă rupestră „3D”.

Perechi de fotografii de înaltă rezoluție realizate la 6,35 centimetri una de cealaltă (distanța medie dintre cele două pupile unui adult) pot fi vizualizate împreună, forțând creierul să perceapă o imagine 3D. În timp ce perechile de fotografii stereoscopice se văd cel mai bine cu un dispozitiv de vizualizare, imaginea 3D ascunsă poate fi observată și cu ochiul liber, în mod similar cu cele din modelele „Magic Eye” din anii 1990.

Peste 700 de reprezentări de animale, simboluri, puncte și linii acoperă pereții din La Pasiega, care a fost descoperită în 1911. Dar prin studiul sistematic folosind fotografia stereoscopică, Asiain și colegii săi au descoperit trei animale ascunse anterior: doi cai și un bour (o specie dispărută de vită).

Imaginile îmbunătățite digital dezvăluie un cal sub imaginea unui cerb din centru, precum și coama, gâtul și pieptul altui cal în stânga. Acest din urmă cal este situat astfel încât capul său să se sprijine într-o zonă concavă a peretelui peșterii, în timp ce pieptul este într-o zonă convexă, sporind tridimensionalitatea animalului.

Folosind ochelari 3D, sau chiar încrucișând ușor ochii, este ușor să vezi caracterul ondulat al pereților peșterii așa cum l-ar fi văzut cineva cu zeci de mii de ani în urmă, scrie Live Science.

Artiștii antici vedeau pereții peșterilor ca pe un element al picturii

„În arta rupestră din Paleolitic, artiștii foloseau formele naturale ale peșterilor pentru a-și crea picturile. Nevoia de a păstra acea percepție 3D a peșterilor a fost unul dintre motivele care m-au inspirat să folosesc aceste imagini stereoscopice”, a spus Asiain. Cu calitatea lor fotografică ridicată, imaginile le permit cercetătorilor să vadă artă rupestră „3D” în mod real, nu simulată cu scanere 3D.

„Tehnica pe care o folosesc acești autori este utilă pentru a ne aminti cât de pricepuți din punct de vedere tehnic au fost acești artiști și pentru a ne oferi o perspectivă asupra procesului creativ”, a declarat April Nowell, arheolog la Universitatea Victoria (Canada), care nu a fost implicată în studiu. Publicarea imaginilor stereoscopice înseamnă că publicul larg se poate apropia mult mai mult de a experimenta arta așa cum ar fi făcut-o oamenii în trecut, a spus Nowell, dar „încă lipsește sunetul apei care picură, umezeala rece a aerului”.

Asiain rămâne fascinată de evoluția tehnicilor artiștilor rupeștri de-a lungul timpului, mai ales că „acești artiști au început să înțeleagă stânca ca un alt element al picturii”. Ea plănuiește să încorporeze metode suplimentare în viitor pentru a înțelege mai pe deplin arta rupestră paleolitică, cum ar fi dacă artiștii antici au manipulat și modelat roca, poate prin sculptură, pentru a crea figuri 3D.

Vă recomandăm să citiți și:

Povestea lui Xin Shui, mumia intactă care a uimit oamenii de știință

Sclavia a fost inventată pe o mică insulă africană, potrivit arheologilor

Verii primitivi ai lui T-Rex dezvăluie noi informații despre sfârșitul dinozaurilor din Africa

Peșteri uriașe descoperite în America de Sud nu au fost făcute de procese geologice sau de oameni

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase