Home » Istorie » O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia

O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia

O limbă indo-europeană necunoscută a fost descoperită în Turcia
Hattușa. Foto: Shutterstock
Publicat: 27.09.2023

Arheologii care efectuează săpături la Boğazköy-Hattuşa au descoperit o limbă indo-europeană necunoscută anterior, scrisă pe o tăbliță cuneiformă.

Hattuşa a fost capitala Imperiului Hitit, un vechi popor anatolian care a înființat un imperiu care acoperea Anatolia, nordul Levantului și Mesopotamia Superioară.

La apogeul său, orașul acoperea o suprafață de 180 de hectare, constând dintr-o incintă interioară și exterioară înconjurată de ziduri care protejau o populație de aproximativ 40.000 – 50.000 de locuitori.

O limbă indo-europeană necunoscută, descoperită în inima Imperiului Hitit

Hattuşa a fost distrus împreună cu statul hitit în jurul anului 1200 î.Hr., în timpul prăbușirii din Epoca Bronzului, perioadă în care a avut loc colapsul multor orașe și civilizații importante din Orientul Apropiat, Anatolia, regiunea Mării Egee, Africa de Nord, Caucaz, Balcani și Mediterana de Est, notează Heritage Daily.

Arheologii excavează Hattuşa de mai bine de 100 de ani, descoperind aproape 30.000 de tăblițe de lut cu scriere cuneiformă, oferind informații despre istoria hitiților, societatea, economia și tradițiile lor religioase.

Ce text conține tăblița cuneiformă?

Săpăturile recente au dezvăluit o tăbliță care conține un text ritualic scris în hitită într-o limbă necunoscută până acum. Potrivit profesorului Daniel Schwemer, șeful Catedrei de Studii Antice din Orientul Apropiat de la Julius-Maximilians-Universität (JMU) Würzburg (Germania), textul se referă la o limbă din ținutul Kalašma, o zonă situată la marginea de nord-vest a orașului.

„Hitiții erau interesați în mod unic de înregistrarea ritualurilor în limbi străine. Astfel de texte ritualice, scrise de cărturarii hitiților reflectă diferite tradiții și medii lingvistice anatoliene, siriene și mesopotamiene. Ritualurile oferă o imagine valoroasă asupra peisajelor lingvistice puțin cunoscute din Anatolia târzie a Epocii Bronzului, când nu se vorbea doar hitita”, a spus prof. Schwemer.

Fiind scris într-o limbă nou descoperită, textul Kalasmaic este încă în mare măsură de neînțeles. Colega lui Daniel Schwemer, prof. Elisabeth Rieken (Philipps-Universität Marburg), specialistă în limbi antice anatoliene, a confirmat că idiomul este o limbă indo-europeană necunoscută.

Vă recomandăm să citiți și:

Scrisoarea unui elev din Babilon către mama sa arată că unele lucruri nu se schimbă nici după milenii

Artă rupestră „3D”, descoperită în peșteri din Paleolitic

Bătălia de la Maraton a salvat civilizația occidentală în urmă cu 2.500 de ani

Săbii romane vechi de 1.900 de ani, găsite într-o peșteră din deșertul Iudeei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase