Home » Istorie » Au descoperit arheologii Arca lui Noe?

Au descoperit arheologii Arca lui Noe?

Publicat: 08.11.2023

Un posibil loc în care s-ar afla Arca lui Noe ar putea fi formațiunea Durupinar, în apropiere de Muntele Ararat, care este de fapt un vulcan de pe podișul Anatoliei, Turcia.

Formațiunea geologică despre care unii cred că ar putea fi locul unde legendara Arcă a lui Noe s-a oprit după potopul biblic se află în Turcia. Iar o echipă care face săpături în zonă crede că are dovezi prin care confirmă că vasul antic a ajuns acolo.

Potrivit Genezei, atunci când apele potopului s-au retras în cele din urmă, arca ce l-a transportat pe Noe și familia sa s-a oprit în vârful munților Ararat.

O scobitură neobișnuită în formă de arc

Arca ar fi fost enormă. Iar ceva atât de monumental ar fi lăsat în urmă dovezi arheologice clare ale existenței sale.

Formațiunea Durupinar este situată în Doğubayazıt, în provincia Ağrı, Turcia, și a fost considerată ca fiind potențialul „loc de odihnă” al bărcii biblice încă de când a fost identificată în 1956.

Asta pentru că are o scobitură neobișnuită care pare că ar fi putut fi făcută de ceva mare și în formă de arc.

Formațiunea geologică se află în Turcia

De-a lungul deceniilor, diverse persoane au susținut că au găsit dovezi care demonstrează că vasul a provocat într-adevăr această formă. Acum, o echipă care a căutat arca din 2021 crede că a descoperit și mai multe dovezi, scrie IFLScience.

Echipa, formată din cercetători turci și americani, a analizat mostre de rocă și de sol despre care se crede că ar conține rămășițe ale vasului. Potrivit cercetătorilor, solul prezintă semne de materiale argiloase și substanțe marine din perioada cuprinsă între 5.000 și 3.000 î.Hr.

Acest lucru, a susținut Faruk Kaya, prorector și profesor la Universitatea Ağrı İbrahim Çeçen, arată că a existat activitate umană în munți în perioada în care se presupune că a avut loc potopul biblic.

„Se știe că potopul profetului Noe a avut loc în urmă cu 5.000 de ani”, a declarat Kaya pentru Daily Mail. „Iar în ceea ce privește datarea, am descoperit dovezi ale vieții și în această regiune. Acest lucru a fost dezvăluit în rezultatele de laborator”.

Potopul lui Noe a avut loc în urmă cu 5.000 de ani

Dovezile de activitate umană nu sunt însă egale cu dovezile unui potop cataclismic sau cu prezența unei bărci enorme din lemn. In plus, ideea că formațiunea Durupinar este locul de odihnă al arcei a fost infirmată de multe ori.

Deși poate părea forma unui vas mare pentru cei care speră să găsească semne fizice ale realității biblice, formațiunea este de fapt complet naturală; apariția sa este complet întâmplătoare.

Acest lucru a fost demonstrat de arheologi de multe ori. Mai mult, nu există nicio înregistrare geologică a unui eveniment de potop global similar celui menționat în Biblie sau în alte texte religioase.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mitul antic al inundațiilor babiloniene care a inspirat Marele Potop și Arca lui Noe și manipularea din el

Legende antice celebre precum Atlantida şi Marele Potop au avut la bază evenimente reale

Catastrofa biblică a Potopului a avut loc în Marea Neagră?

O poveste din timpul potopului – numai pe descopera.ro

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase