Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a fost primul rege din lume?

Test de cultură generală. Cine a fost primul rege din lume?

Publicat: 05.12.2023

Misterul primului rege din lume este unul care îi preocupă pe istorici de secole. Pe scurt, încă nu există o afirmație definitivă cu privire la cine a fost primul rege din lume.

Atunci când avem de-a face cu scrieri antice, este imposibil să separăm complet faptele de ficțiune, deoarece multe texte și inscripții îi prezintă pe acești conducători ca fiind figuri supraomenești, mai degrabă asemănătoare cu divinitățile decât cu oamenii obișnuiți.

Știm că bărbați conducători au domnit pe parcursul unei părți semnificative a istoriei umane. Aceștia exercitau o putere incredibilă, și aproape toată lumea știe despre Tutankhamon sau Ginghis Han. Cu toate acestea, primul rege din lume rămâne necunoscut.

Primul conducător menționat în textele antice

Alulim a fost un conducător antediluvian din mitologia sumeriană. Domnia sa nu este considerată istorică, dar este destul de relevantă încât merită menționată. Este prima menționare cunoscută a unui conducător, indiferent cât de vagă ar fi. Menționarea conducătorilor în aceste texte este în mare parte mitică și este dificil de determinat cât timp au domnit, deoarece sumerienii foloseau unități numerice diferite față de cele de astăzi.

Alulim este menționat ca fiind primul rege al Eridu și Sumer, conform Listei Regilor Sumerieni. A fost numit conducător imediat după ce zeul Enki a adus civilizația în Sumer. Se menționează că ar fi coborât din cer și ar fi domnit în Eridu, cel mai vechi oraș din Mesopotamia. Majoritatea savanților moderni fac paralele între Alulim și Adamul biblic și îl consideră un personaj fictiv, potrivit World Atlas.

Cine a fost primul rege din lume?

Existența lui Alulim nu a fost dovedită, dar istoricii îl recunosc pe Sargon din Akkad drept prima persoană care a domnit peste un imperiu. A fost primul conducător al Imperiului Akkadian și este cel mai cunoscut pentru cuceririle sale ale statelor sumeriene. A trăit în secolele al XXIV-lea și al XXIII-lea î.Hr. și a fost fondatorul dinastiei Sargonice. Această dinastie a dăinuit timp de un secol după moartea sa.

Se crede că imperiul său includea aproape întreaga Mesopotamie și zone din Levant. Se presupune că Sargon a condus de la capitala sa, numită Akkad; totuși, locul exact al acestei cetăți în arheologie rămâne necunoscut. Este considerat a fi fost o figură legendară, apărând în multe opere literare.

Sargon din Akkad s-a născut în secret

Numele său însemna „rege adevărat”, iar Sargon din Akkad (necunoscut – 2279 î.Hr.) a profitat de această presupusă legitimitate pentru a întemeia primul imperiu din lume în jurul anului 2330 î.Hr. în Mesopotamia, pământul fertil dintre râurile Tigru și Eufrat. El și succesorii săi i-au lăsat moștenire lumii un concept de putere care implica mai mult decât forța militară. Ei au poruncit ascultarea nu doar câștigând bătălii și stârnind frică în vrăjmașii lor, ci și prin impunerea ordinii, acordarea dreptății și slujind ca reprezentanți pământești ai zeilor de care supușii lor se temeau și pe care îi venerau, scrie National Geographic.

Potrivit legendei, Sargon din Akkad s-a născut în secret dintr-o mamă preoteasă care l-a pus în derivă pe un râu, unde a fost găsit de muncitorul comun care l-a crescut. În tinerețe, Sargon a fost vizitat de Ishtar, zeița dorinței, a fertilității, a furtunilor și a războiului, care l-a iubit. Inspirat de ea, el s-a ridicat din obscuritate și a luat lumea cu asalt. Povestea pare în mod clar menită să arate că Sargon avea dreptul să conducă Mesopotamia, oricât de umile ar avea originile.

Vă recomandăm să citiți și:

O fosilă de trilobit, găsită într-o stare atât de bună încât ultimul prânz este vizibil la interior

Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori

Originea sifilisului în Europa ar putea fi cu totul alta

Penele de dinozaur fosilizate dezvăluie proteine conservate de milioane de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase