Home » Istorie » Un mozaic cu creaturi marine a fost excavat în Turcia

Un mozaic cu creaturi marine a fost excavat în Turcia

Publicat: 29.12.2023

Un mozaic cu creaturi marine dintr-o vilă romană a fost descoperit în cadrul unei săpături de salvare în provincia Mardin din sud-estul Turciei.

Săpătura a fost declanșată de rapoarte privind furturi în apropierea satului Uzunkaya, o zonă rurală situată la 32 de kilometri de centrul orașului Mardin. Arheologii au examinat zona și au descoperit dovezi ale unei activități extinse de jefuire. Au fost săpate gropi peste tot în sit, cauzând daune severe resturilor arhitecturale de la locul respectiv.

În octombrie a început o săpătură de urgență pentru a salva ce mai rămăsese. Echipa a scos la iveală porțiuni din podelele de mozaic ale unei vile rustice romane târzii, o proprietate rurală care avea atât o casă luxoasă pentru familia care locuia acolo, cât și clădiri de lucru dedicate agriculturii și meseriilor necesare pentru a opera ferma. Vila rustică datează între secolele al V-lea și al VII-lea, potrivit The History Blog.

Un mozaic cu creaturi marine cu o suprafață de 1.000 de metri pătrați

În jurul vilei se află camere mici în care ar fi dormit servitorii, muncitorii și soldații. Alte structuri de pe panta sudică a sitului, probabil partea de lucru a proprietății, nu au fost încă explorate. Există, de asemenea, o necropolă pe sit. Acest mozaic cu creaturi marine provenea din casa principală.

Podelele de mozaic prezintă numeroase creaturi marine, caracatițe, diferite specii de pești, midii, foci, țipari, plante acvatice, păsări, precum și motive geometrice, inclusiv noduri guilloche, meandre, hexagoane, octogoane, pătrate concentrice și forme de evantai care se crede că sunt solzi de pește stilizați.

O suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați

În total, mozaicurile acoperă o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați. Mozaicuri cu figuri de animale au mai fost găsite în regiune înainte, dar acesta este primul care se concentrează exclusiv pe creaturi marine.

Arheologii au în plan să ridice mozaicurile pentru a preveni distrugerea ulterioară și pentru a le conserva în vederea expunerii într-un muzeu.

Vă recomandăm să citiți și:

Substanța vie care acoperă și protejează Marele Zid Chinezesc

Un studiu arată că vikingii sufereau de carii

Genomurile antice din Balcani urmăresc evoluția Imperiului Roman și dezvăluie migrațiile slavilor în sud-estul Europei

Conținutul stomacului unui Tiranozaur, păstrat într-o fosilă de 75 de milioane de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase