Home » Istorie » Mozaic bizantin cu motive florale, dezgropat în Israel

Mozaic bizantin cu motive florale, dezgropat în Israel

Mozaic bizantin cu motive florale, dezgropat în Israel
Foto: Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA)
Publicat: 23.03.2023

Cercetătorii au dezgropat un mozaic bizantin cu motive florale în zona industrială Shoham, din regiunea Shephelah a Israelului.

Săpăturile fac parte dintr-un proiect comunitar de restaurare a sitului arheologic Horvat El-Bira, o așezare veche care a fost acoperită de lucrări de dezvoltare la sfârșitul secolului al XX-lea.

Acest mozaic bizantin cu motive florale a făcut parte dintr-o biserică antică descoperită în anii 1980, dar a fost ulterior reîngropat pentru a conserva rămășițele.

Biserică și loc de odihnă

În perioada romană, în acel loc s-a aflat un complex de vile rurale și mai multe clădiri cu funcții agricole.

În perioada bizantină, a fost adăugată o biserică ce a susținut o rețea de „stații de răcorire” de-a lungul unei autostrăzi antice majore care leagă regiunile de coastă cu ținuturile joase Shephelah. Aceste stații erau poziționate la fiecare câțiva kilometri, servind drept locuri de odihnă, recuperare și închinare, scrie Heritage Daily.

Un mozaic bizantin cu motive florale a fost re-excavat

Arheologii de la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA), lucrând în colaborare cu Consiliul Local Shoham și cu voluntari, au re-excavat acum mozaicul pentru a dezvălui o serie de modele florale care sunt plasate într-un design de cercuri și pătrate.

„Când am ajuns prima dată pe sit, mozaicul era acoperit cu pământ și buruieni. În ultima lună am descoperit și curățat situl împreună cu comunitatea locală. Lucrăm aici înconjurați de un covor de anemone înflorite. Ne putem imagina că artistul mozaicului împodobit cu flori s-a inspirat din împrejurimi”, a declarat Yair Amitzur, directorul Departamentului de Educație al Regiunii Centrale în cadrul Autorității pentru Antichități din Israel.

Vă recomandăm să citiți și:

Artizanii din Epoca Bronzului au călit oțelul cu peste 1.000 de ani înaintea romanilor

Cum ajută oile la păstrarea ruinelor antice de la Pompeii?

Cercetătorii au secvențiat genomul viței-de-vie și au aflat când au fost domesticiți strugurii

O statuie ce seamănă cu Sfinxul a fost descoperită la Dendera

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase