Home » Istorie » Test de cultură generală. Care a fost primul animal domesticit de om?

Test de cultură generală. Care a fost primul animal domesticit de om?

Publicat: 28.12.2023

V-ați întrebat vreodată care a fost primul animal domesticit de om? Răspunsul s-ar putea uita la voi chiar în acest moment!

Care a fost primul animal domesticit de om? Este vorba, după cum probabil mulți știați sau vă așteptați deja, despre cel mai bun prieten al omului, câinele.

Este posibil ca patrupezii să fi fost domesticiți cu până la 29.000 de ani în urmă, conform Britannica.

Care a fost primul animal domesticit de om?

Domesticirea este procesul de reorganizare ereditară a animalelor și a plantelor sălbatice în forme domestice și cultivate, în conformitate cu interesele oamenilor. În sensul cel mai strict, se referă la stadiul inițial al stăpânirii umane asupra animalelor și a plantelor sălbatice.

Distincția fundamentală dintre animalele și plantele domesticite și strămoșii lor sălbatici constă în faptul că primele sunt create prin muncă umană pentru a satisface cerințe specifice și sunt adaptate la condițiile de îngrijire continuă pe care oamenii le mențin pentru ele.

Importanța domesticirii

Domesticirea a jucat un rol enorm în dezvoltarea omenirii și a culturii materiale. A condus la apariția agriculturii ca formă specială de producție animală și vegetală. Exact acele animale și plante care au devenit obiecte ale activității agricole au suferit cele mai mari schimbări în comparație cu strămoșii lor sălbatici.

Primele încercări de domesticire a animalelor și plantelor au fost făcute, se pare, în Lumea Veche în timpul perioadei mezolitice, potrivit Britannica.

Câinele a fost primul animal domesticit de om, în Asia Centrală, cu cel puțin 15.000 de ani în urmă. Acesta a fost domesticit de către oameni care se ocupau de vânătoare și colectare de plante sălbatice comestibile.

Aplicația economică specifică a animalelor domestice nu a apărut dintr-odată. Câinii probabil însoțeau vânătorii și îi ajutau să vâneze animale sălbatice; probabil că au păzit și așezările umane și au avertizat locuitorii de posibilele pericole.

În același timp, câinii au fost consumați de oameni, ceea ce a fost probabil principala lor importanță în primele etape de domesticire. Oile și caprele au fost, de asemenea, consumate în stadiile inițiale ale domesticirii, dar mai târziu au devenit valoroase pentru producerea mărfurilor precum laptele și lâna.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că vikingii sufereau de carii

Genomurile antice din Balcani urmăresc evoluția Imperiului Roman și dezvăluie migrațiile slavilor în sud-estul Europei

Conținutul stomacului unui Tiranozaur, păstrat într-o fosilă de 75 de milioane de ani

Noi cercetări arată adevăratul vinovat pentru declinul mamiferelor gigantice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase