Home » Istorie » Experții au reconstruit o armură romană extrem de rară exact ca pe un puzzle

Experții au reconstruit o armură romană extrem de rară exact ca pe un puzzle

Experții au reconstruit o armură romană extrem de rară exact ca pe un puzzle
Foto: National Museums Scotland/Duncan McGlynn
Publicat: 26.01.2024

Conservatorii de la National Museums Scotland au reconstruit un segment de armură romană extrem de rară, veche de 1.800 de ani, care a fost spartă în mai mult de 100 de bucăți. Lucrarea finalizată va face parte dintr-o viitoare expoziție.

Timp de mai multe săptămâni, conservatorii muzeului au reasamblat cu migală ceea ce ei numesc un „puzzle antic”. Această armură romană extrem de rară, realizată din bronz în secolul al II-lea, a fost spartă în zeci de bucăți și descoperită în 1906 răspândită în jurul Trimontium.

Trimontium este un fost sit al unui fort roman situat în sud-estul orașului Edinburgh, conform unui comunicat al National Museums Scotland.

O armură romană extrem de rară a fost reconstruită

Fragmentele au fost în colecția muzeului încă de atunci, porțiunea superioară fiind expusă în ultimii 25 de ani. (Porțiunea inferioară i-a fost împrumutată Muzeului Trimontium.)

„Acesta este un obiect extrem de rar și este minunat că această expoziție ne-a oferit oportunitatea de a-l reconstrui. Transformarea este remarcabilă”, a declarat Fraser Hunter, curator principal al arheologiei preistorice și romane la National Museums Scotland.

Inițial, cercetătorii au crezut că artefactul face parte dintr-o apărătoare pentru coapsă folosită de un călăreț. Cu toate acestea, pe măsură ce conservatorii au rezolvat acest puzzle dificil, au realizat că era de fapt o apărătoare pentru braț, inspirată de echipamentul similar purtat de gladiatori. Piesa ar fi acoperit partea de la umăr până la mână și ar fi protejat purtătorul în luptă.

„Apărătoarea de braț flexibilă este o piesă simbol pentru gladiatorii romani, așa că este neobișnuit să o vedem ca protecție pentru brațul cu care soldații romani țineau sabia”, a spus Richard Abdy, curator la British Museum.

O parte din istoria romană a Scoției

Artefactul va fi expus între 1 februarie și 23 iunie în cadrul unei expoziții viitoare de la British Museum intitulată „Legiune: Viața în Armata Romană”.

„Acum, după ce (armura) a fost reconstruită, vi-l puteți imagina pe legionarul care o purta. Era în același timp o protecție și un simbol de statut: bronzul era scump și strălucea ca aurul pe brațul cu sabia. (Artefactul) oferă o conexiune vie cu această perioadă importantă când Scoția era pe frontiera nordică a Imperiului Roman”, a spus Hunter, citat de Live Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii italieni au dezgropat cel mai șocant exemplu de sclavie din Pompeii

Cercetătorii români au intrat în Cartea Recordurilor după ce au descoperit cel mai mare lac din istorie

O șampanie veche de 170 de ani, găsită pe o epavă, a fost gustată! Ce arome are?

Un cimitir din Epoca de Piatră aflat în Laponia este complet lipsit de rămășițe umane

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase