Home » Istorie » O șampanie veche de 170 de ani, găsită pe o epavă, a fost gustată! Ce arome are?

O șampanie veche de 170 de ani, găsită pe o epavă, a fost gustată! Ce arome are?

O șampanie veche de 170 de ani, găsită pe o epavă, a fost gustată! Ce arome are?
Foto: Philippe Jeandet et al., PNAS, 2015
Publicat: 08.12.2023

Ideea de a descoperi o comoară într-o epavă antică poate fi un subiect popular de film, dar departe de aur și bijuterii, o nouă descoperire neașteptată ar putea fi sursa unei viitoare bogății. În 2010, un grup de scafandri a descoperit o epavă care conținea 168 de sticle de șampanie încă pline și, surprinzător, încă valoroase. Aceasta a devenit ulterior cea mai veche șampanie gustată.

Epava a fost găsită în arhipelagul Åland din Finlanda, scufundată în Marea Baltică în 1852. Aceasta conținea sticle de șampanie de la maison Juglar, precum și 47 de sticle de Veuve Clicquot identificate după dopuri. La o licitație doi ani mai târziu, au fost vândute 11 sticle, aducând un total de 156.000 de dolari.

Având în vedere că au fost găsite 168 de sticle de șampanie, părea firesc ca cineva să le și guste. Profesorul Philippe Jeandant a primit probe din trei dintre sticle și a publicat un raport al descoperirilor sale în revista PNAS.

El scrie în raport că acestea ar putea conține cea mai veche șampanie gustată vreodată.

Ce arome are cea mai veche șampanie gustată vreodată?

Așa cum era de așteptat, după ce au stat pe fundul oceanului timp de 170 de ani, degustarea nu a fost inițial pozitivă. „Mostrele baltice au fost descrise folosind termeni precum ‘note de animale’, ‘păr umed’, ‘degradare’ și uneori ‘brânzos’”, au scris autorii în lucrare. Cu toate acestea, după ce vinul a fost agitat în pahar pentru a oxigena lichidul, notele de degustare s-au schimbat în „empireumatice (arse, n.r.), prăjite, condimentate, afumate și de piele, împreună cu note fructate și florale”.

Acum, că vinul a fost degustat și analizat, jurnaliștii de la The Guardian au scris că sticlele ar putea valora 190.000 de dolari, citează IFLScience.

Cu toate că aromele par puțin atractive, descoperirea ar putea reprezenta o oportunitate pentru producătorii de vin aventuroși din viitor. Tradițional, orice șampanie trebuie să petreacă cel puțin 15 luni maturându-se într-o pivniță, conform site-ului Comité Champagne. Se sugerează că cele mai bune vinuri sunt create în aceste condiții, care includ, de asemenea, o temperatură constantă și protecție împotriva luminii.

Viitorul industriei vinicole

Iar fundul oceanului pare un loc foarte potrivit unde pot fi găsite astfel de condiții. În Champagne, Leclerc Briant a creat un cuvée special numit Abyss, în care sticlele sunt scufundate în largul coastei de nord-vest a Franței.

„Am făcut acest lucru pentru a testa maturarea sub apă pentru că sunt condiții perfecte”, a spus Pierre Bettinger, director comercial la Leclerc Briant, pentru Decanter.

Și nu sunt singurii; alți producători de vin maturează vinul în cuști metalice sub Atlantic, în timp ce în Croația borcane sunt plasate în ulcioare de ceramică și așezate pe rafturi la 50 de metri sub suprafața mării.

„Vinurile îmbătrânesc mai lent sub apă. Cu cât sunt la o adâncime mai mare, cu atât este mai mare presiunea atmosferică, iar vinurile își mențin prospețimea mult mai mult, unele au gustul ca și cum ar fi fost îmbuteliate acum, în funcție de stilul de vin, chiar și cele care au fost în mare timp de doi ani”, a declarat somelierul Emanuel Pesqueira pentru The International Wine Challenge.

Cu temperaturi stabile și mai puțină expunere la lumină, ar putea să stea viitorul industriei vinicole în sticlele redescoperite în epavă? Ați încerca un vin maturat sub apă?

Vă recomandăm să citiți și:

O comoară impresionantă de monede romane a fost descoperită în largul coastei Sardiniei

Test de cultură generală. Cine a inventat foarfeca?

Păduchii au evoluat odată cu oamenii, în timpul migrațiilor și colonizării Americilor

Vrăji împotriva mușcăturilor de șarpe, găsite într-un mormânt egiptean antic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mitul copilului singur la părinți: De ce prejudecățile despre egoism sunt false?
Mitul copilului singur la părinți: De ce prejudecățile despre egoism sunt false?
Știința explică de ce, indiferent cât ai mâncat, mai ai loc și pentru desert
Știința explică de ce, indiferent cât ai mâncat, mai ai loc și pentru desert
A fost găsită prima dovadă că și plantele au grijă de „copiii” lor
A fost găsită prima dovadă că și plantele au grijă de „copiii” lor
ARCMEDIA aduce bucuria Crăciunului mai aproape de copiii care au cea mai mare nevoie
ARCMEDIA aduce bucuria Crăciunului mai aproape de copiii care au cea mai mare nevoie
Una din cinci femei din Marea Britanie spune că nu a fost luată în serios în timpul nașterii
Una din cinci femei din Marea Britanie spune că nu a fost luată în serios în timpul nașterii
Industria frumuseții s-a transformat într-un univers religios, care cere credință
Industria frumuseții s-a transformat într-un univers religios, care cere credință
Faptele bune și voluntariatul ne pot încetini îmbătrânirea creierului, indică un studiu
Faptele bune și voluntariatul ne pot încetini îmbătrânirea creierului, indică un studiu
Cafeaua are beneficii surprinzătoare pentru persoanele cu boli mintale severe
Cafeaua are beneficii surprinzătoare pentru persoanele cu boli mintale severe
O nouă cercetare sugerează că Universul este asimetric
O nouă cercetare sugerează că Universul este asimetric
Italia sărbătorește primul copil născut într-un sat în ultimii 30 de ani
Italia sărbătorește primul copil născut într-un sat în ultimii 30 de ani
Tehnologia și în special telefoanele mobile ne-au atrofiat creierul, arată un studiu
Tehnologia și în special telefoanele mobile ne-au atrofiat creierul, arată un studiu
10 ciudățenii ale naturii pe care oamenii de știință încă nu le pot explica
10 ciudățenii ale naturii pe care oamenii de știință încă nu le pot explica
Adept al francmasoneriei, acest avocat şi filosof de prestigiu a marcat profund istoria românilor. A fost un mare ADVERSAR al absolutismului habsburgic, fiind închis de trei ori
Adept al francmasoneriei, acest avocat şi filosof de prestigiu a marcat profund istoria românilor. A fost un mare ADVERSAR ...
Care tren traversează 3 țări și 8 fusuri orare în 7 zile?
Care tren traversează 3 țări și 8 fusuri orare în 7 zile?
Ce spun psihologii despre oamenii care nu-și fac patul în fiecare dimineață
Ce spun psihologii despre oamenii care nu-și fac patul în fiecare dimineață
Cum decongelezi alimentele corect? 3 metode confirmate științific!
Cum decongelezi alimentele corect? 3 metode confirmate științific!
Cât a crescut economia României după Revoluție?
Cât a crescut economia României după Revoluție?
De ce aproximativ 90% dintre oameni raportează schimbări de personalitate după transplant?
De ce aproximativ 90% dintre oameni raportează schimbări de personalitate după transplant?