Home » Istorie » Avionul Lockheed 10-E, la bordul căruia Amelia Earhart și-a găsit sfârșitul, posibil găsit la aproape 90 de ani de la dispariție

Avionul Lockheed 10-E, la bordul căruia Amelia Earhart și-a găsit sfârșitul, posibil găsit la aproape 90 de ani de la dispariție

Sursa foto: Profimedia/Deep Sea Vision
Publicat: 30.01.2024

Dispariția aviatoarei Amelia Earhart deasupra Pacificului în urmă cu 87 de ani a fost și continuă să fie unul dintre marile mistere din istoria aviației. Nenumărate teorii despre soarta sa au continuat să apară de-a lungul anilor, iar acum o echipă de exploratori ar fi găsit epava avionului pilotat de Earhart.

Deep Sea Vision, un grup din statul american Carolina de Sud, a anunțat că a surprins imagini prin sonar în Oceanul Pacific ce par să arate aeronava Lockheed 10-E Electra a lui Earhart.

Exploratorii au scanat aproape 13.000 de kilometri pătrați din fundul oceanului începând cu luna septembrie 2023, iar acum au dat publicității imagini ce par să arate un obiect în formă de avion la mare adâncime. Echipa formată din 16 membri a folosit o dronă subacvatică de ultimă generație în timpul căutărilor.

„Mă simt ca un copil la o vânătoare de comori”

Tony Romeo, pilot și fost ofițer de informații în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a declarat pentru Wall Street Journal că a finanțat expediția de 11 milioane de dolari după ce și-a vândut proprietățile imobiliare.

„Este probabil cel mai palpitant lucru pe care-l voi face în viața mea. Mă simt ca un copil la o vânătoare de comori”, a spus Romeo pentru jurnaliștii WSJ.

Earhart și navigatorul Fred Noonan au dispărut în data de 2 iulie 1937, în timp ce se aflau în zbor deasupra Pacificului. Earhart încerca la acel moment să devină prima femeie aviator care să facă înconjurul Pământului. Cei doi au dispărut fără urmă, iar ce a urmat apoi au fost cele mai ample și mai costisitoare eforturi de căutare din istoria Marinei și Pazei de Coastă americane. Doi ani mai târziu, Earhart și Noonan au fost declarați morți.

Un obiect în formă de avion la 5.000 de metri adâncime

Mai multe căutări în adâncurile oceanului cu echipament de ultimă generație au încercat fără succes de-a lungul anilor să găsească avionul lui Earhart.

Romeo a mai declarat că submersibilul Hugin al echipei Deep Sea Vision a surprins o imagine sonar cu un obiect în formă de avion la aproape 5.000 de metri adâncime în Pacific, la mai puțin de 160 de kilometri distanță de Insula Howland, acolo unde Earhart și Noonan erau așteptați să se oprească și să facă plinul înainte să dispară.

Imaginea cu obiectul a fost găsită la aproape trei luni de la începerea expediției, iar atunci a fost prea târziu pentru ca echipa să se întoarcă. Experții au subliniat că doar o analiză atentă a detaliilor ar dovedi în mod definitiv dacă avionul este sau nu al lui Earhart.

Aproape 90 de ani de la dispariție

„Până nu te uiți fizic, n-ai cum să fii sigur ce este”, a spus arheologul Andrew Pietruszka.

Mai mult, unii experți sunt de părere că avionul observat în cercetările sonar nu seamănă cu modelul pilotat de Earhart. „Proporțiile nu sunt tocmai potrivite”, a declarat inginerul David Jourdan pentru National Geographic.

Pe de altă parte, imaginile sonar nu sunt fotografii în adevăratul sens al cuvântului, ci unde trimise prin sonar la frecvențe joase ce sunt apoi transformate în rezoluție joasă. „Unda sonoră, pentru că este prea mare, nu poate vedea detaliile fine. Poate fi distorsionată de reflecții. Imaginile promițătoare uneori se dovedesc a fi cu totul altceva, cum ar fi o formațiune geologică”, a adăugat Jourdan.

Teorii despre locul în care ar fi dispărut Earhart

Există, de asemenea, și alte teorii despre locul în care ar fi dispărut Earhart. Ric Gillespie caută de zeci de ani avionul lui Earhart, iar în 2018 a declarat pentru jurnaliști că deține dovezi care arată că aeronava s-a prăbușit pe Insula Gardner, la aproximativ 350 de mile marine de Howland.

Gillespie a mai spus că semnalele de ajutor trimise de Earhart au fost auzite atât de Marina SUA, cât și de zeci de oameni care au detectat fără să vrea transmisiunile ei prin radio de la mii de kilometri depărtare. Organizația lui Gillespie, International Group for Historic Aircraft Recovery, ar fi găsit oase pe insulă care ar fi fost ale lui Earhart.

Însă, la aproape 90 de ani de la dispariție, nicio epavă nu a fost găsită; cel puțin până acum.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Amelia Earhart, prima femeie pilot care a traversat Atlanticul în zbor. „Cel mai eficient mod de a face ceva este să faci”

O dovadă importantă a fost exclusă din căutarea Ameliei Earhart

NASA și Lockheed Martin au dezvăluit un avion supersonic silențios fără precedent

Avionul spațial secret al Chinei a trimis la sol semnale puternice deasupra Americii de Nord

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase