Home » Lumea digitală » Noi scurgeri WikiLeaks. Piraţii cibernetici au atacat o companie gigant

Noi scurgeri WikiLeaks. Piraţii cibernetici au atacat o companie gigant

Noi scurgeri WikiLeaks. Piraţii cibernetici au atacat o companie gigant
Publicat: 02.05.2015
WikiLeaks a anunţat că a publicat online alte câteva mii de documente şi e-mailuri care au fost furate în timpul atacului informatic comis de un grup de piraţi cibernetici asupra companiei americane Sony Pictures Entertainment la sfârşitul anului 2014, informează variety.com.

Anunţul a fost făcut de WikiLeaks, joi, pe contul oficial de Twitter al acestei organizaţii.

În urmă cu două săptămâni, WikiLeaks, organizaţia lui Julian Assange, a anunţat că a publicat alte 30.287 de documente şi 173.132 de mesaje expediate pe e-mail de angajaţii studiourilor Sony, care au fost furate de piraţii cibernetici la sfârşitul anului 2014, în cadrul unui atac informatic de anvergură.

Pe 16 aprilie, Julian Assange spunea că aceste informaţii aparţin „domeniului public”, iar WikiLeaks se va asigura că ele vor rămâne publice.

După atacul cibernetic din noiembrie 2014, o organizaţie necunoscută a publicat online aceste documente, însă formatul electronic utilizat nu permitea efectuarea cu uşurinţă a căutărilor online, după cum relata bbc.com în urmă cu două săptămâni.

Utilizatorii de internet au însă datorită WikiLeaks posibilitatea a de lectura mult mai uşor aceste documente, putând să efectueze foarte uşor numeroase căutări online, în zecile de mii de documente, după diverse cuvinte şi indexuri.

Sony Pictures a condamnat imediat această publicare, afirmând că WikiLeaks îi ajută pe piraţii cibernetici „să răspândească conţinuturile furate şi care sunt private”. Peste 47.000 de angajaţi şi colaboratori ai Sony Pictures Entertainment – filială a grupului Sony – sunt vizaţi de acel furt de date personale, documente financiare, scenarii, mesaje expediate prin e-mail.

Atacul cibernetic a fost comis cu doar câteva săptămâni înainte ca grupul Sony să lanseze „The Interview”, o comedie cu James Franco şi Seth Rogen, despre un complot fictiv american ce viza asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Guvernul american a acuzat Coreea de Nord, declarând că această ţară este vinovată de comiterea acelui atac cibernetic. Autorităţile de la Phenian au negat orice implicare în atacul cibernetic, însă i-au lăudat pe autorii acestuia, spunând că acţiunea lor a reprezentat „o faptă vitejească îndreptăţită”.

În decembrie 2014, un grup care s-a intitulat „Guardians of Peace” a ameninţat cu organizarea unor atacuri teroriste de tipul celor de la 11 septembrie 2001 împotriva cinematografelor care vor proiecta filmul „The Interview”, determinându-i pe managerii de la Sony să anuleze lansarea peliculei.

La doar câteva zile după aceea, în urma presiunii opiniei publice, directorii grupului Sony s-au răzgândit şi au anunţat că „The Interview” va avea parte de o lansare într-un număr limitat de cinematografe, de Crăciun.

În ianuarie, Statele Unite au impus noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord ca răspuns la acel atac cibernetic.

Scandalul a generat, de asemenea, demisia, în februarie, a directorului de distribuţie de la Sony Pictures, Amy Pascal, după publicarea pe internet a unor e-mail-uri ale acesteia, cu conotaţii rasiste, despre Barack Obama.

În aprilie, preşedintele Barack Obama a ordonat înfiinţarea unui program care să permită Guvernului american să îi sancţioneze pe piraţii cibernetici din străinătate.

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, s-a refugiat în 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra. Julian Assange, care neagă acuzaţiile de abuz sexual asupra a două femei în Suedia, riscă să fie arestat dacă părăseşte ambasada şi se teme că ar putea fi extrădat în Statele Unite pentru a răspunde în faţa acuzaţiilor de dezvăluire a unor documente strict secrete de către WikiLeaks.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase