Home » Lumea digitală » Revoluţie în industria robotică. Ea este Nadine, robotul umanoid setat pentru a îngriji. Vorbeşte, analizează şi are memorie. FOTO+VIDEO

Revoluţie în industria robotică. Ea este Nadine, robotul umanoid setat pentru a îngriji. Vorbeşte, analizează şi are memorie. FOTO+VIDEO

Publicat: 09.03.2016
Cu păr şaten, piele moale şi faţă expresivă, Nadine este un nou brand de robot umanoid, care ar putea fi folosit drept un asistent personal pentru persoanele în vârstă.
Nadine este înaltă de 1,7 metri. A fost creată după modelul producătorului său, Nadia Thalmann, profesor şi director al Institutului de Inovare Media de la Universitatea Nanyang Technological din Singapore, care şi-a petrecut trei decenii cercetând oamenii virtuali.
 
Software-ul lui Nadine permite robotului să-şi exprime o serie de emoţii şi să-şi amintească de o conversaţie anterioară.
Nadine nu este disponibilă în comerţ, dar Thalmann consideră că, într-o zi, roboţii ar putea fi folosiţi ca animale de companie pentru persoanele care suferă de demenţă.
 
„Dacă aceşti oameni sunt lăsaţi în singurătate, ei vor regresa foarte repede. Deci, aceşti oameni trebuie să fie întotdeauna în interacţiune cu cineva”, a declarat Thalmann, adăugând că Nadine e capabilă de o conversaţie, poate spune poveşti sau juca un joc simplu.
 
Thalmann şi echipa ei lucrează, de asemenea, şi la roboţi care se pot juca cu copiii. Proiectul se află încă în faza de dezvoltare timpurie şi nici un prototip nu este încă disponibil. Robotul copil ar fi capabil să răspundă la întrebări, să afişeze emoţiile şi să recunoască oameni. În afară de a fi un companion social, robotul ar putea supraveghea copiii şi ar putea informa părinţii sau bona dacă ceva nu e în regulă.
 
Sursa foto:Universitatea Nanyang Technological din Singapore
 
Potrivit lui Thalmann, există planuri de a programa robotul copil să vorbească limbi diferite, astfel încât acesta poate servi ca un instrument educaţional pentru copii, a spus ea.
 
„Un copil are jucării, dar ele sunt de obicei pasive. Acest robot va fi o jucărie activă care interacţionează cu copilul. Acesta va fi capabil să-şi amintească ceea ce-i place copilului”, a declarat Thalmann.
 
Sursa foto:Universitatea Nanyang Technological din Singapore
 
Nadine reprezintă o nouă generaţie de roboţi, capabili de a conversa cu oameni, adaptându-şi răspunsurile şi amintindu-şi conversaţiile anterioare. Potrivit profesorului Thalmann, umanoidul are propria ei personalitate şi este capabilă să afişeze stări şi emoţii atât pozitive cât şi negative.
 
O înregistrare video a robotului în acţiune a dezvăluit un dialog între robotul umanoid şi creatorul său. Nadine vorbeşte cu un accent scoţian computerizat.
 
„Eşti un robot social frumos şi atractiv”, spune profesorul Thalmann. Nadine îi răspunde: „Mulţumesc. Şi tu arăţi atractiv”. Androidul reacţioneză în mod adecvat şi la sentimente negative. De exemplu, atunci când profesorul Thalmann îi spune: „Te urăsc”, Nadine răspunde: „Spune-mi mai multe despre asta”.
 
Acest val nou de roboţi sociali ar putea fi în cele din urmă comercializaţi pentru a fi utilizaţi ca asistenţi personali la locul de muncă şi chiar ca însoţitori pentru copii şi persoanele în vârstă.
 
 
„Tehnologiile robotice au avansat în mod semnificativ în ultimele decenii şi sunt deja utilizate în producţie şi logistică. În ceea ce priveşte provocările cu care se confruntă ţările din întreaga lume şi anume cu realitatea că populaţia e în curs de îmbătrânire, roboţii sociali pot fi o soluţie pentru a aborda forţa de muncă în scădere sau să devină însoţitori pentru copii şi persoanele în vârstă la domiciliu şi chiar să servească drept platformă pentru serviciile de sănătate în viitor”, a declarat profesorul Thalmann.
 
Profesorul Thalmann a adăugat: „De-a lungul ultimilor patru ani, echipa noastră la NTU a încurajat cercetarea interdisciplinară în domeniul tehnologiilor de robotică socială -involving ingineria, informatică, lingvistică, psihologie şi alte domenii – pentru a transforma un om virtual, din interiorul unui calculator , într-o fiinţă fizică, care este capabil să observe şi să interacţioneze cu alţi oameni.
 
Sursa:  Mail Online
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase