Home » Lumea digitală » A fost creat un senzor care poate detecta întreg spectrul radio

A fost creat un senzor care poate detecta întreg spectrul radio

Publicat: 27.03.2020
A fost creat un senzor care poate detecta întreg spectrul radio
Acest senzor este produsul cercetărilor efectuate în laboratoarele militare ale SUA şi poate detecta semnalele trimise pe toate frecvenţele între 0 şi 100 GHz.

Mare parte dintre inovaţiile lumii moderne pe care le folosim zi de zi şi care în acest punct ne sunt indispensabile au provenit din laboratoarele militare sau au avut astfel de aplicaţii. Cercetătorii din Comandamentului pentru Dezvoltarea Capabilităţilor de Luptă din cadrul Laboratoarelor Armatei Statelor Unite ale Americii au anunţat că au reuşit să construiască un senzor care poate detecta toate semnalele radio, emise pe toate frecvenţele între 0 şi 100 de GHz, notează Phys.

„Aceşti noi senzori pot fi foarte mici şi practic nedetectabili, oferind soldaţilor un avantaj perturbator. Senzorii pe bază de atomi Rydberg, cu un nivel ridicat de energie, au fost luaţi în calcul recent doar pentru aplicaţii generale de detectare a câmpului electric, inclusiv ca receptor de comunicaţii. Cu toate că atomii Rydberg sunt cunoscuţi ca fiind sensibili în general, o descriere cantitativă a sensibilităţii pe întregul interval operaţional nu a fost niciodată făcută”, explică dr. David Meyer, cercetător al Armatei SUA.

Aceste senzor pleacă de la o invenţie din anul 2018: primul receptor cuantic, care folosea atomi Rydberg, atomi excitaţi, care au un nivel crescut de energie şi sunt super-sensibili, pentru a detecta semanale. Calculând şi manipulând aspecte precum capacitatea de recepţie sau data de transmisie, cercetătorii militari au reuşit să producă un dispozitiv a cărui sensibilitate atinge un interval operaţional fără precedent.

„Mecanica cuantică ne permite să cunoaştem calibrarea şi performanţa finală într-un grad foarte ridicat şi este identică pentru fiecare senzor. Acest rezultat este un pas important în determinarea modului în care acest sistem ar putea fi utilizat în domeniu (n.r. domeniul militar)”, adaugă dr. Meyer.

Studiul a fost publicat în Journal of Physics B: Atomic Molecular and Optical Physics.

Citeşte şi:

Savanţii au construit un dispozitiv care poate schimba radical modul în care abordăm fizica cuantică

Cel mai mic cip de criptare cuantică măsoară doar 3 milimetri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase