Home » Lumea digitală » Sistemul Apple – Google prin care se poate monitoriza o treime din populaţia lumii provoacă controverse

Sistemul Apple – Google prin care se poate monitoriza o treime din populaţia lumii provoacă controverse

Sistemul Apple – Google prin care se poate monitoriza o treime din populaţia lumii provoacă controverse
Publicat: 13.04.2020
Aplicaţia dezvoltată de Apple şi Google are potenţialul de a monitoriza mai mult de o treime din populaţia lumii şi riscă să genereze controverse privind protecţia sferei private, notează agenţia de presă Bloomberg.

Apple şi Google au anunţat vineri seară că au decis să colaboreze pentru crearea unor aplicaţii destinate smartphone-urilor în scopul localizării persoanelor infectate cu noul coronavirus şi a contactelor acestora, cele două companii subliniind că vor fi respectate normele de protecţie a sferei private.

Spre exemplu, dacă un utilizator este diagnosticat cu boala COVID-19 şi introduce datele în aplicaţie, ceilalţi utilizatori de care se apropiase în zilele precedente vor primi notificări. Perioada ar putea fi de 14 zile, dar autorităţile de sănătate publică pot stabili orice interval.

Sistemul iOS al Apple şi cel Android, dezvoltat de Google, au în total circa trei miliarde de utilizatori, mai mult de o treime din populaţia Terrei.

„Tehnologia este controversată deoarece implică distribuirea de informaţii medicale sensibile între miliarde de oameni prin dispozitive mobile care transmit constant locaţiile. Unii politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare avertizează că dreptul cetăţenilor la viaţă privată trebuie protejat”, notează agenţia Bloomberg.

„Noi avertizăm că măsurile luate pentru a opri răspândirea coronavirusului trebuie să protejeze şi dreptul la viaţă privată al fiecărui cetăţean american”, au comunicat membrii Asociaţiei pentru Libertate din Camera Reprezentanţilor (House Freedom Caucus), un grup de politicieni republicani conservatori din Camera Reprezentanţilor din SUA. Asociaţia i-a trimis o scrisoare preşedintelui Donald Trump, potrivit Mediafax.

„Bazele de date colosale ale Google despre deplasările zilnice ale americanilor, la care se adaugă puterea deţinută de instituţiile locale, statale şi federale generează o perspectivă alarmantă”, avertizează asociaţia.

Colaborare istorică Apple – Google

Companiile Apple şi Google au decis să colaboreze pentru crearea unor aplicaţii destinate smartphone-urilor în scopul localizării persoanelor infectate cu noul coronavirus şi a contactelor acestora, prin respectarea normelor de protecţie a sferei private.

„Dat fiind că transmiterea COVID-19 se poate face prin apropierea dintre persoanele afectate, oficialii din domeniul sănătăţii publice au stabilit că depistarea contactelor constituie un instrument valoros pentru încetinirea răspândirii bolii. Autorităţi pentru sănătate publică, universităţi, ONG-uri din întreaga lume depun eforturi importante pentru dezvoltarea tehnologiilor opţionale de localizare a contactelor. Pentru a avansa această cauză, Apple şi Google vor lansa o soluţie completă care include sistemul Interfaţa programelor de aplicaţie (Application programming interfaces – API) şi tehnologii de operare pentru a asista la depistarea contactelor. Dată fiind nevoia urgentă, planul este să fie implementată această soluţie în două etape, fiind menţinute sistemele puternice de protecţie a sferei private a utilizatorilor”, au anunţat cele două companii americane din domeniul tehnologiei informaţionale.

„Iniţial, în luna mai, ambele companii vor prezena sisteme de tip API care permit interoperabilitatea între dispozitive Android şi iOS prin utilizarea de aplicaţii ale autorităţilor de sănătate publică. Aceste aplicaţii oficiale vor fi disponibile pentru a fi descărcate de către utilizatori prin respectivele magazine online de aplicaţii (app stores). În al doilea rând, în următoarele luni, Apple şi Google vor colabora pentru a permite lansarea unei platforme mai largi pentru depistarea contactelor, funcţională prin sistemul Bluetooth, integrând această funcţie în alte platforme. Aceasta este o soluţie mai robustă decât sistemul API şi va permite participarea unui număr mai mare de persoane, dacă optează pentru acest lucru, permiţând şi interacţiunile cu un sistem mai larg de aplicaţii şi autorităţi de sănătate publică. Normele private, transparenţa şi acordul au cea mai mare importanţă în acest efort şi aşteptăm să construim această funcţie în consultare cu părţile interesate. Vom publica informaţii despre activităţile noastre pentru a putea fi analizate de alţii”, au precizat Apple şi Google.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase