Home » Știință » Există trei tipuri de conştiinţă, iar computerele au reuşit să dobândească una dintre ele

Există trei tipuri de conştiinţă, iar computerele au reuşit să dobândească una dintre ele

Publicat: 31.10.2017
Conştiinţa este un concept greu de încadrat într-un anumit tipar, dar un grup de neurologi au încercat să realizeze chiar acest lucru. Aceştia au încercat să determine dacă omenirea se află aproape de obţinerea Sfântului Graal al inteligenţei artificiale.

O definiţie simplă sugerează că abilitatea de conştientizare este reprezentată de gândul sau senzaţiile pe care toţi oamenii le experimentează personal. Conform Science Alert, Alan Turing a fost unul dintre savanţii care a visat să poată realiza un computer care ar putea fi mult mai bun decât marii campioni la jocul de şah. 

Deşi maşinăriile din prezent pot rezolva probleme cu o viteză uluitoare, încă nu sunt conştiente de ceea ce realizează. Astfel că cercetătorii au încercat să dividă conştiinţa în trei categorii. Cea mai joasă categorie a fost denumită C0, echivalentă cu capacitatea creierului de a rezolva probleme fără a conştientiza acţiunile sale. Computerele pot realiza această sarcină fără probleme, fapt dovedit şi de evoluţia maşinilor autonome. 

Însă este totuşi improprie denumirea acestei abilităţi ca fiind conştiinţă, susţin specialiştii. A doua categorie, denumită C1, se referă la relaţia dintre un sistem cognitiv şi un obiect specific al gândirii, spre exemplul reprezentarea mentală a unei maşini. 

Ultima categorie, C2, poate fi reprezentată sub forma unui supervizor conştient de sarcinile sale. Acesta acoperă tot ceea ce este denumit ca fiind ”meta-cogniţie”, un simţ care se referă la faptul că eşti conştient de ceea ce ştii. 

C1 nu poate avea loc fără C2 şi vice versa. Dar conform specialiştilor, niciuna dinte ele nu a fost dobândită de maşinării până în prezent. Cercetătorii sugerează că C1 a evoluat pentru producerea unei rupturi în modularitatea proceselor de conştiinţă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase