Giganții din tehnologie visează la o lume fără parole

09 05. 2022, 08:00

Apple, Google și Microsoft au declarat că vor să realizeze metode de autentificare fără parole, pe care să le înlocuiască cu căi mai sigure de accesare a dispozitivelor și conturilor.

Giganții din tehnologie din SUA și-au anunțat sprijinul pentru crearea unui standard comun care le va permite oamenilor să se autentifice în conturile online fără parole, prin deblocarea telefoanelor mobile, folosind, de exemplu, amprenta digitală sau recunoașterea feței.

„Trecerea completă către o lume fără parolă va începe cu consumatorii care o vor face parte naturală din viața lor”, a spus vicepreședintele Microsoft, Alex Simons, citat de Tech Xplore.

„Lucrând împreună ca o comunitate pe diferite platforme, putem în sfârșit să realizăm această viziune și să facem progrese semnificative în direcția eliminării parolelor”, a adăugat Simons.

Securitatea online e mai mare fără parole

Autentificarea bazată pe parolă este condamnată ca fiind problemă majoră a securității pe internet, oamenii păstrându-le prea simple sau folosind aceeași parolă în mod repetat pentru a facilita gestionarea mai multor conturi.

Adoptarea standardelor create de Alianța FIDO și Consorțiul Word Wide Web le va permite site-urilor web și producătorilor de dispozitive să creeze opțiuni sigure, fără parolă în ofertele lor, au spus grupurile într-un comunicat.

Folosirea cheilor securizate în loc de parole ar împiedica înșelătoriile de tip phishing, care îi păcălesc pe oameni să dezvăluie informațiile de conectare, și pe hackerii care fură astfel de date.

„Ne aflăm într-o etapă importantă din punct de vedere al securității pentru a încuraja cele mai bune practici de securitate încorporate și pentru a ne ajuta să trăim într-o lume fără parole”, a spus directorul agenției de securitate cibernetică și infrastructură din SUA, Jen Easterly.

Suportul pentru autentificare fără parolă va fi integrat în software-ul Android și Chrome în cursul anului viitor, a declarat managerul de produs Google și președintele Alianței FIDO, Sampath Srinivas.

Apple și Microsoft au anunțat că vor face același lucru cu software-ul lor.

Cum va arăta o astfel de lume?

„Acest lucru va simplifica conectările pe dispozitive, site-uri web și aplicații, indiferent de platformă, fără a fi nevoie de nicio parolă”, a spus Srinivas.

„Atunci când vă conectați la un site web sau o aplicație de pe telefon, pur și simplu vă veți debloca telefonul”, a explicat el.

Telefoanele mobile vor stoca o autentificare FIDO denumită „cheie de acces”, care va fi folosită pentru a debloca conturile online, a explicat Srinivas.

„Pentru a vă conecta la un site web de pe computer, va fi nevoie doar să aveți telefonul în apropiere și vi se va solicita pur și simplu să-l deblocați pentru acces”, a spus Srinivas.

Eliminarea parolelor a fost considerată ca fiind mai sigură decât autentificarea cu doi factori, care implică primirea de coduri de acces unice trimise prin text sau e-mail drept confirmare secundară atunci când vă conectați la site-uri sau servicii.

Vă recomandăm să citiți și:

Warren Buffett nu ar cumpăra tot bitcoin-ul din lume nici măcar pentru 25 de dolari. De ce nu crede în criptomonede?

Digital Crusade, primul festival Esports din România va avea loc la Oradea

Dispozitivul ciudat care simulează sărutul în VR

Infrastructura actuală de Internet de mare viteză nu va fi în stare să acopere cererea din viitor