Home » Lumea digitală » Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda

Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda

Publicat: 17.06.2022
Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda
Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană a anunțat că Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță a inaugurat cel mai recent supercomputer: LUMI, situat în Kajaani, Finlanda.

Potrivit CE, LUMI este cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și, de asemenea, al treilea cel mai rapid din lume.

Acesta reprezintă o acțiune realizată în comun de Întreprinderea comună EuroHPC și de un consorțiu format din zece țări europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția.

LUMI este primul dintre supercomputerele pre-exascale ale Întreprinderii comune EuroHPC care urmează să fie lansate. El va avea o performanță maximă preconizată de 550 de petaflopi (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile. Acesta utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura sa reziduală va constitui aproximativ 20% din încălzirea centralizată a orașului Kajaani, reducând astfel în mod substanțial amprenta anuală de carbon a întregului oraș.

Un pas important către transformarea digitală și verde a Europei

CE anunță că LUMI va deveni accesibil în general pentru utilizatorii europeni în septembrie 2022 și va contribui la accelerarea creării de noi cunoștințe și soluții la provocările societale mondiale.

„Ziua de astăzi marchează un pas important către transformarea digitală și verde a Europei. LUMI este acum cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și, de asemenea, unul dintre cele mai puternice din lume. Datorită capacității sale masive de calcul, LUMI va permite realizarea mult mai rapidă a unor descoperiri științifice, de exemplu în ceea ce privește cercetarea în medicină și în domeniul climei. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, despre diagnosticarea cancerului sau despre atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Acesta este un exemplu excelent al potențialului enorm al inteligenței artificiale de a ne îmbunătăți viețile”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase