Home » Lumea digitală » Tehnologia care permite revizionarea amintirilor, creată de un start-up VR

Tehnologia care permite revizionarea amintirilor, creată de un start-up VR

Publicat: 02.03.2023

Serialul distopic „Black Mirror” este cu un pas mai aproape de a deveni realitate datorită unui start-up de realitate virtuală care a creat tehnologia care permite revizionarea amintirilor în locațiile exacte în care s-au întâmplat.

Într-o demonstrație video a tehnologiei, start-upul Wist Labs se laudă că software-ul său viitor le va permite utilizatorilor să acceseze momente prețioase „așa cum și le amintesc” prin revizionarea „amintirii” înregistrate suprapusă peste cadre specifice din viața reală prin intermediul realității augmentate.

Conform site-ului web al Wist, procesul pare relativ simplu: utilizatorii pot folosi o aplicație pentru a transforma un videoclip obișnuit realizat cu smartphone-ul într-o reprezentare 3D și apoi îl pot reda în locație fie într-un browser web, pe telefon, fie într-un set cu cască VR.

Tehnologia care permite revizionarea amintirilor pare ceva SF

„În timpul filmării, salvăm informații despre culoare, adâncime, poziția dispozitivului, sunet și cadru. Adâncimea este capturată cu ajutorul senzorilor LiDAR de pe iPad-uri și iPhone-urile model Pro”, a declarat Andrew McHugh, cofondatorul Wist.

Deși tehnologia care permite revizionarea amintirilor este incontestabil high-tech, mulți oameni par oarecum descurajați de conceptul terifiant de a revedea amintiri înregistrate.

Părerile cu privire la invenție sunt împărțite

După cum au remarcat mai mulți utilizatori Twitter, demonstrația amintește în mod ciudat de un episod timpuriu din „Black Mirror”, „The Entire History of You”, în care un bărbat îndrăgostit revizionează amintirile recente ale unei petreceri filmate folosind un implant din creier, în timp ce încearcă să afle dacă soția lui îl înșală.

Un alt utilizator a indicat o scenă sentimentală din filmul din 2002 „Minority Report”, bazat pe romanul lui Philip K. Dick cu același titlu, în care un personaj principal redă o amintire a copilului său jucându-se, având același tip de artefacte vizuale văzute în demonstrația lui Wist, scrie Futurism.

Spre deosebire de exemplele SF cu care a fost comparat, utilizatorii VR-ului de la Wist cel puțin dețin controlul asupra amintirilor pe care le înregistrează.

Vă recomandăm să citiți și:

Comportamentul Inteligenței Artificiale de la Bing, analizat de un psihoterapeut. Ce crede expertul?

Generatoarele de text plagiază într-un mod ce depășește simplul „Copy & Paste”

Chatbotul care răspunde la întrebări filosofice a fost creat

Ce este catastrofa informațională și cât de aproape este omenirea de acest moment?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase