Home » Lumea digitală » Metaversul se prăbușește fără șanse de scăpare

Metaversul se prăbușește fără șanse de scăpare

Publicat: 03.04.2023

Metaversul se prăbușește necontrolat, iar Mickey Mouse și Clippy par să fie următoarele victime ale acestui proces.

Prins între reducerile de locuri de muncă și o trecere masivă la Inteligența Artificială (AI) generativă, acesta este un moment ciudat pentru lumea tehnologiei. Și așa cum se întâmplă adesea în timpul schimbărilor și reorganizărilor la scară largă, unele lucruri se pierd.

Unul dintre aceste lucruri fiind, se pare, și metaversul de care a încercat din răsputeri să profite Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, redenumit Meta, care și redenumit întreaga companie în jurul acestui concept.

Metaversul se prăbușește. Ce fac companiile care au investit în tehnologie?

Potrivit articolelor publicației The Wall Street Journal, atât Disney, cât și Microsoft, două companii de renume care mizau pe metavers, au făcut eforturi mari pentru a-și încetini până la oprire operațiunile cu privire la metavers, Disney desființând întreaga sa divizie, iar Microsoft închizând o organizație VR pe care a achiziționat-o în 2017.

„Multe companii simt că dacă trebuie să reducă numărul de angajați sau cheltuielile în general, metaversul este locul firesc de unde să facă asta”, a declarat Scott Kessler, analist în sectorul tehnologiei la firma de cercetare Third Bridge Group.

„Toate aceste lucruri care se întâmplă, legate de AI, par să poată fi folosite și valorificate acum”, a continuat el. Dar când vine vorba de metavers, „nimeni nu știe când ar putea ajunge profitabil”, a spus analistul, citat de Futurism.

Cu alte cuvinte, AI-ul produce bani acum, în timp ce metaversul se prăbușește și arată ca și cum „ar putea produce bani la un moment dat, dar nu prea curând”. Iar investitorii se pare că nu preferă cea de-a doua variantă.

Ce se întâmplă cu compania Meta, a lui Mark Zuckerberg?

Este o schimbare grăitoare a industriei, având în vedere că în octombrie 2022, Zuckerberg și picioarele lui falsificate  din metavers încă făceau parte din viziunea cu privire la realitatea augmentată (AR), având o serie de parteneriate corporative prezentate în mod proeminent la Meta’s Connect 2022.

Microsoft, în special, a fost unul dintre acei parteneri noi; Zuckerberg a folosit conferința pentru a prezenta metaversul drept viitorul muncii, iar parteneriatul cu Microsoft, care a avut multă putere asupra fluxurilor de lucru de peste tot, a fost unul de care se puteau mândri.

Disney, la rândul său, a lucrat la proiecte metavers încă din 2021, când Zuckerberg a folosit evenimentul Connect pentru a-și detalia viziunea cu privire la AR; fostul CEO al Disney, Bob Chapek, și-a reafirmat încrederea în metavers în octombrie 2022.

Metaversul se prăbușește, dar Microsoft a reușit să se reorienteze rapid

Faptul că Microsoft i-a întors spatele metaversului este deosebit de interesant, având în vedere cronologia. Una este ca Disney să vadă semnele care arată metaversul se prăbușește. Și cu totul altceva este ca CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, să fie pe scenă alături de Mark Zuckerberg, lăudând lumea digitală a fondatorului Facebook cu doar trei luni înainte de a investi 10 miliarde de dolari în OpenAI (și de a concedia 11.000 de angajați de la Microsoft).

Însă și Zuckerberg și-a redus eforturile cu privire la metavers, cel puțin în ceea ce privește limbajul. Recent, într-o discuție, Zuckerberg a folosit cuvântul „AI” de 28 de ori, în timp ce cuvântul „metavers” a fost rostit de doar 7 ori.

O schimbare similară a fost observată și în cea mai recentă notă a lui Zuckerberg, în care prezenta scuze/explicații pentru cea mai recentă reducere a forței de muncă și în care a menționat AI de patru ori, menționând metaversul doar de două ori.

Ce va aduce viitorul?

Așadar nu este o surpriză faptul că setul de căști Meta Quest 2 au scăzut în vânzări în ultimul trimestru, ceea ce este în concordanță cu numărul de persoane care pot fi găsite în Horizon Worlds, un număr nu foarte mare.

Meta a mizat cei mai mulți bani pe metaverse, așa că va fi interesant de văzut încotro se îndreaptă industria. Cât despre Microsoft și Disney? Știm ce face Microsoft acum și nu ar fi surprinzător să-i vedem din nou formând un parteneriat cu Disney, scrie Futurism.

Vă recomandăm să citiți și:

Clona ChatGPT de la Stanford a costat doar 600 de dolari pentru a fi produsă

Samsung investește 230 de miliarde de dolari în cea mai mare unitate de producție de cipuri din lume

Augmentarea omului cu părți robotizate este cât se poate de la îndemână

Noua versiune de ChatGPT va avea mai puține „halucinații”, spun creatorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase