Home » Lumea digitală » Top 10 cele mai asteptate jocuri video din 2010

Top 10 cele mai asteptate jocuri video din 2010

Publicat: 20.01.2010
Marii jucatori din industria de videogames au anuntat deja titlurile pe care le vor scoate in acest an. Numitorul comun al acestora? Dincolo de grafica extrem de elaborata, jocurile video care ne vor incanta in 2010 sunt unite de intrigi extrem de complexe – fie ele FPS, RPG, action adventure sau RTS –, producatorii lor au investit foarte mult in Poveste: arca narativa, personajele veridice si situatiile pe muchie de cutit sunt la fel de importante in crearea senzatiei de imersiune in joc, precum este o suvita de par in bataia vantului sau stralucirea unui pumnal in intuneric. In al doilea rand, aruncand un ochi pe jocurile video care se vor lansa in 2010, observam un reviriment accentuat al universurilor SF, care au trecut in fata clasicelor fantasy sau istorice. In sfarsit, o veste buna mai ales pentru Romania, cu o piata arhidominata de Microsoft Windows: la nivel mondial, consolele nu au preluat suprematia, iar - cu mici exceptii - producarii sunt nevoiti, in continuare, sa-si scoata marile titluri si in format PC. Sa vedem, asadar, care sunt cele mai asteptate jocuri video din 2010.

Tom Clancy’s Splinter Cell: Conviction

Creator: Ubisoft Montreal (a mai realizat cele patru jocuri din saga moderna PoP, Asassin’s Creed 1 si 2, Far Cry 2, seria Tom Clancy’s Splinter Cell sau James Cameron’s Avatar: The Game)
Producator: Ubisoft
Data aparitiei/platforme: ? aprilie 2010 / PC Microsoft Windows, Xbox 360
Ce este? Cel de-al 5-lea si, probabil, ultimul joc din cea mai cunoscuta saga stealth din istoria industriei de videogames – Splinter Cell.

Premisa povestii: Actiunea jocului Splinter Cell: Conviction are loc la 2 ani dupa evenimentele din Splinter Cell: Double Agent. Agentul special Sam Fisher dezerteaza din organizatia secreta in care era inregimentat, Third Echelon, dupa ce descopera ca moartea fiicei sale, Sarah, nu a fost un accident, ci ca serviciul secret este implicat in tragicul eveniment. Third Echelon se afla in cautarea lui Fisher, dar fostul agent porneste o investigatie pe cont propriu, in care isi implica fosti colegi de serviciu si prieteni pentru a afla adevarul din spatele mortii fiicei sale. Sam il identifica pe ucigasul Sarei, dar, in timp ce se afla pe urmele acestuia, descopera un complot de proportii – o amenintare grava la adresa Washington-ului. Tom Clancy’s Splinter Cell: Conviction aduce numeroase inovatii in modul de joc, printre care capacitatea personajului principal de a interoga in timp real martorii sau suspectii (folosindu-se, atunci cand e cazul, inclusiv de elemente din décor pentru a fi mai… convingator) sau capacitatea de a se face pierdut in multime, atunci cand este urmarit.

Site oficial Tom Clancy’s Splinter Cell: Conviction

 

 

Command & Conquer 4: Tiberian Twilight

Creator: EA Los Angeles (a mai realizat jocuri pentru seria C&C, Medal of Honor si cele trei The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth)
Producator: Electronic Arts
Data aparitiei/platforme: 19 martie / PC Microsoft Windows
Ce este? Ultimul capitol al sagai C&C Tiberium, o strategie in timp real (RTS) cu numeroase elemente de role-playing game (RPG).

Premisa povestii: Substanta miraculoasa tiberium a scapat de sub control si s-a raspandit, sub forma de cristale, pe toata suprafata Terrei, planeta noastra urmand sa ajunga de nelocuit pana in 2068. Omenirea se afla in pragul extinctiei, iar in aceste vremuri de criza, liderul gruparii Brotherhood of Nod, Kane face o intelegere cu Tacitus, seful organizatiei rivale, Global Defense Initiative, pentru a forma o institutie comuna, Tiberium Control Network (TCN), care sa le permita sa stopeze cresterea necontrolata a tiberium-ului si sa salveze Pamantul. Campania incepe la 15 ani de la formarea acestei fragile aliante, cand misiunea TCN este aproape de finalizare. Extremistii si fanaticii din cele doua organizatii provoaca agitatie si panica, iar in cele din urma « monstuoasa coalitie » se dastrama si incepe cel de-al patrulea Razboi al Tiberiumului. Povestea din Command & Conquer 4: Tiberian Twilight va dezvalui, in sfarsit, adevarata identitate si motivele misteriosului Kane.

Site oficial Command & Conquer 4: Tiberian Twilight

 

 

Halo: Reach

Creator: Bungie (a mai realizat seriile clasice Myth I si II, Marathon si trilogia initiala Halo)
Producator: Microsoft Game Studios
Data aparitiei/platforme: toamna 2010 / Xbox 360
Ce este? Cel de-al 4-lea first-person shooter (FPS) plasat in universul Halo, cel mai de succes joc video pentru consola Xbox si unul dintre cele mai profitabile FPS-uri din toate timpurile.

Premisa povestii: Halo: Reach va fi cel mai sobru si intunecat joc al seriei – evenimentele se petrec in anul 2552, cu cateva zile inainte de actiunea din Halo: Combat Evolved, primului capitol din aceasta ampla saga SF. Oamenii, uniti sub egida Comandamentului Spatial al Natiunilor Unite (UNSC), poarta un lung si sangeros razboi cu o puternica alianta de rase extraterestre, cunoscute drept Covenant. Aceasta din urma cucereste aproape toate coloniile interstelare umane, iar in momentul in care porneste intriga jocului, Reach – cea mai puternica si pretioasa planeta din UNSC este pe cale sa cada. Jocul Halo: Reach urmareste actiunile Echipei Noble, o unitate speciala de operatiuni a UNSC, formata din supersoldati de elita cunoscuti drept Spartani. Jucatorul il intrupeaza pe Locotenentul echipei, Noble 6.

Site oficial Halo Reach

 

 

Prince of Persia: The Forgotten Sands

Creator: Ubisoft Montreal (vezi Splinter Cell: Conviction)
Producator: Ubisoft
Data aparitiei/platforme: 11 mai / PC Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS, Nintendo Wii, PlayStation Portable
Ce este? Un action adventure a carui actiune este plasata intre Prince of Persia: Sands of Time si Prince of Persia: The Two Thrones.

Premisa povestii: Cu toate ca mai sunt numai 4 luni pana la marea lansare, pentru a intarata asteptarea si interesul fanilor, cei de la Ubisoft au oferit detalii despre urmatorul lor titlu cu multa parcimonie. Stim, asadar, numai ca jocul va continua actiunea din Sands of Time, ca, din punct de vedere vizual, stilizata grafica revolutionara din Prince of Persia (2008) va fi inlocuita cu una mai fotorealista, iar – spre marea dezamagire a fanilor – cea mai iubita companioana a printului, Elika, nu va figura in poveste. Actiunea Prince of Persia: The Forgotten Sands incepe odata cu vizita printului Dastan in regatul fratelui sau. Ajuns aici, printul descopera ca palatul regal se afla sub asediul unor forte intunecate, iar pentru a impiedica distrugerea acestuia, Dastan este nevoit sa foloseasca Nisipurile Timpului. Ubisoft promit ca au fost atenti la doleantele fanilor seriei, iar noul PoP va contine cele mai de succes elemente din seriile precedente. (Si atunci, unde naiba este Elika, ne intrebam?)

Site oficial Prince of Persia: The Forgotten Sands

 

 

StarCraft II: Wings of Liberty

Creator: Blizzard Entertainment (a mai realizat seriile de mare succes Warcraft si Diablo, primul StarCraft, plus indragitul joc clasic de la inceputul anilor ’90 The Lost Vikings)
Producator: Activision Blizzard
Data aparitiei/platforme: ? 2010 / PC Microsoft Windows, Mac OS X
Ce este? O strategie (real-time strategy / RTS) militara, SF, continuare a jocului clasic din 1998, StarCraft.

Premisa povestii: In secolul XXVI, in Calea Lactee, intr-o zona aflata la mii de ani-lumina de fosta Terra, trei specii se afla intr-o acerba competitie: Terranii, urmasii oamenilor care au plecat in exil de pe Pamant, Zerg, o rasa de creaturi cu aspect si comportament social insectoid, si Protoss, o specie bizara cu puteri psi si capacitati paranormale. StarCraft II: Wings of Liberty este primul episod al unei trilogii si se centreaza pe povestea Terranilor, in vreme ce continuarile sale, Heart of Swarm si Legacy of the Void ii au in prim plan pe Zergi, respectiv pe Protossi. Actiunea StarCraft II: Wings of Liberty incepe la 4 ani de la evenimentele din jocul originar, odata cu revolta lui Jim Raynor care conduce un grup de insurgenti impotriva Stapanirii Terrane autocratice: Dominion. Pentru ca lupta revolutionarilor este inabusita, luptatorii se retrag si devin mercenari, cautand artefactele unei civilizatii antice disparute, Xel’Naga. Blizzard declara ca acest StarCraft II va fi un RTS non-liniar, iar fiecare episod va avea o poveste si un sistem de joc unice.

Site oficial StarCraft II

 

 

Alan Wake

Creator: Remedy Entertainment (a mai realizat seria de succes Max Pane)
Producator: Microsoft Game Studios
Data aparitiei/platforme: ? mai 2010 / Xbox 360
Ce este? Un joc de actiune, thriller psihologic, inspirat de serialul-cult al anilor ’90 Twin Peaks si de nuvelele lui Stephen King.

Premisa povestii: Scriitorul Alan Wake se afla intr-o cumplita pana de inspiratie, incapabil sa-si asterne pe foaie viitorul roman. Pentru a-l scoate din aceasta stare, sotia sa, Alice, ii propune o vacanta prelungita intr-un micut si idilic orasel montan, Bright Falls. Insa, odata ajunsi aici, lucrurile scapa de sub control: Alice dispare, iar Wake se trezeste captiv in cosmarul propriei povesti – actiunea viitorului roman pe care ar fi trebuit sa-l scrie in Bright Falls, devine realitate, cuvant cu cuvant.Jocul Alan Wake a fost anuntat pentru prima data in 2005, iar fanilor li s-au lungit urechile in asteptarea povestii horror demna de nota 10 pe care oficialii Microsoft o tot promit pe la targuri si conferinte de videogames. Cel mai probabil, spre sfarsitul lui 2010, inceputul lui 2011 va iesi si varianta de PC Microsoft Windows.

Site oficial Alan Wake

 

 

Aliens vs Predator

Creator: Rebellion Developments (a mai realizat primele doua jocuri AVP, Delta Force: Black Hawk Down si Rogue Warrior)
Producator: Sega
Data aparitiei/platforme: 19 februarie / PC Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Ce este? Un first-person shooter (FPS) plasat in universul sci-fi AVP, impartit, precum jocurile precedente ale francizei, in 3 campanii – Aliens, Predators, Colonial Marines – care se intrepatrund intr-o intriga complexa.

Premisa povestii: Pe planeta BG-386, un grup de mineri, colonisti umani, descopera o piramida antica care circumscrie un stravechi secret intunecat. La ani-lumina distanta, membrii unei societati razboinice, formata din luptatori/vanatori – Predatorii -, sunt alertati de descoperirea piramidei si trimit o echipa de anihilare, pentru a se asigura ca secretul va ramane in tenebre cu orice costuri. In aceast timp, din bezna, o creatura malefica si mortala se trezeste la viata, dupa secole de amortire. Campania cu puscasii marini este, ca de obicei, o lupta inegala, pe (putina) viata si moarte, ce pare pierduta din start; in goana dupa trofee, Predatorul pune la dispozitia jucatorului un echipament si arsenal de lupta exotic, iar Alien-ul – cea mai criminala creatura din Univers – face ceea ce stie mai bine: ucide, folosindu-se exclusiv de dotarile sale fizice exceptionale. Noul Aliens vs Predator promite sa fie cel mai noir joc al seriei.

Site oficial Aliens vs Predator

 

 

Mass Effect 2

Creator: BioWare (a mai realizat seriile Baldur’s Gate si Neverwinter Nights, Star Wars: Knights of the Old Republic, Jade Empire, primul Mass Effect si Dragon Age: Origins)
Producator: Electronic Arts
Data aparitiei/platforme: 29 ianuarie / PC Microsoft Windows, Xbox 360
Ce este? Un role-playing game (RPG) de actiune, continuare a aventurilor galactice ale Comandantului Shepard din primul Mass Effect, lansat la sfarsitul lui 2007 si primit extrem de bine de public.

Premisa povestii: In anul 2183, in timpul unei misiuni de cautare a geth-ilor (o rasa misterioasa de masini care formeaza o unica constiinta), nava spatiala a Comandantului Shepard, Normandy, cade intr-o ambuscada si este atacata devastator de catre un dusman necunoscut. Normandy sufera distrugeri mari, echipajul este fortat sa o evacueze, insa Shepard, ultimul care urma sa paraseasca naveta, cade asfixiat si… moare. Corpul sau este preluat de un agent al Collector-ilor (cei care l-au atacat; o enigmatica rasa de extraterestri xenomorfi, principalii antagonisti ai jocului), insa o organizatie intergalactica pro-umana, Cerberus, ii recupereaza corpul. 2 ani mai tarziu, printr-un proiect cunoscut drept (cum altfel?) Lazarus, Shepard revine la viata. Maestri desavarsiti ai RPG-urilor, cei de la BioWare ne garanteaza si pentru Mass Effect 2 o poveste dinamica si complexa, demna de un roman SF bun, si o libertate de miscare desavarsita.

Site oficial Mass Effect 2

 

 

BioShock 2

Creatori: 2K Marin & 2K Australia (au mai realizat Freedom Force vs. the Third Reich, SWAT 4 si primul BioShock)
Producator: 2K Games
Data aparitiei/platforme: 12 februarie / PC Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Ce este? Un first-person shooter (FPS), continuare a mult-ovationatului BioShock din 2007.

Premisa povestii: Actiunea incepe la 10 ani de la evenimentele desfasurate in primul joc, intr-o realitate alternativa, odata cu petrecerea de Anul Nou din 1969/1970, in orasul subacvatic, fictional si distopic Rapture, care a ajuns sub controlul unei femei, Sophia Lamb. Viziunea lui Lamb despre progresul omenirii difera sensibil fata de aceea a intemeietorului orasului, Andrew Ryan: in timp ce acesta credea in geniul individului, Lamb sustine efortul colectiv si puterea maselor precum si o filosofie a renasterii, marcata de simbolul fluturelui (care va sa zica, clasicul clivaj dintre dreapta liberala si stanga comunista). In BioShock 2, jucatorul intra in pielea unui Big Daddy, Subiectul Delta, un mutant-prototip, care se reactiveaza fara a-si aminti evenimentele din ultimii ani. Aflat in cautarea Little Sister de care este legat simbiotic, Big Daddy descopera ravagiile pe care noua viziune a lui Lamb le-a facut in Rapture si intra in conflict cu aceasta si cu armata ei de Big Sisters.

Site oficial BioShock 2

 

 

Star Wars: The Old Republic

Creator: BioWare (vezi si Mass Effect 2)
Producator: LucasArts
Data aparitiei/platforme: toamna 2010 / PC Microsoft Windows
Ce este? Un massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) plasat in Universul Star Wars Knights of the Old Republic (KOTOR).

Premisa povestii: La 300 de ani de la evenimentele din primul KOTOR si cu aproximativ 3.500 de ani inainte de transformarea tanarului Jedi Anakin Skywalker in lordul Sith Darth Vader si formarea sinistrului Imperiu Galactic al lui Palpatine, firava pace instaurata intre Imperiul Sith si Republica Galactica este pe cale sa fie spulberata de razboi. Cavalerii Jedi parasesc capitala Coruscant si se intorc pe Tython, planeta-originara pe care au descoperit Forta, pentru a medita si a-si regasi calea, in vreme ce Academia Sith de pe Korriban devine din ce in ce mai puternica. Pentru acest proto-univers Star Wars, cei de la BioWare au alocat intrigii mai multe resurse decat pentru toate celalte RPG-uri produse de ei la un loc – nu mai putin de 12 scriitori au lucrat vreme de doi ani de zile la povestea din Star Wars: The Old Republic. Jucatorul va avea de ales intre 8 clase, 4 daca lupta alaturi de Republica: Trooper, Smuggler, Jedi Knight si Jedi Consular si 4 daca trece de partea intunecata a Fortei: Bounty Hunter, Sith Warrior, Imperial Agent si Sith Inquisitor; toate cele 8 povesti impletindu-se in arca narativa generala. Actiunea din Star Wars: The Old Republic se desfasoara pe numeroase planete – printre care Korriban, Ord Mantell, Nal Hutta, Tython, Coruscant, Balmorra, Alderaan si Tatooine; jucatorul isi poate alege numerosi companioni (NPC), iar alegerile morale pe care le face influenteaza atat reactia tuturor celorlalte personaje din joc, cat si desfasurarea si finalul povestii. May the Force be with you!

Site oficial Star Wars: The Old Republic

 

 

Alte videojocuri notabile care se vor lansa in acest an:

  • Napoleon: Total War – reconstituie campaniile din Italia si Egipt ale lui Napoleon in ceea ce se anunta a fi cea mai evoluata strategie de tip turn-based de pana acum (23 februarie / PC)

  • Dragon Age: Origins – Awakening – este un expansion pack pentru superbul RPG Dragon Age: Origins al celor de la BioWare (16 martie / PC, PS3, 360)

  • God of War III – ultimul joc al seriei ne poarta in vremurile intunecate ale mitologiei grecesti, in vremea razboiului final dintre titani si zei (? martie / PS3)

  • Red Dead Redemption – un Grand Theft Auto a carui actiune se petrece in era Wild Wild West a cowboy-lor (27 aprilie / PS3, 360).

  • Mafia II – Vito Scaletta, fiul unor imigranti sicilieni si fost combatant in cel de-al doilea Razboi Mondial, se alatura unei familii mafiote si urca in ierarhia acesteia (? mai – iunie / PC, PS3, 360)

  • Kane & Lynch 2: Dog Days – un shooter care se lauda cu intensitatea si realismul fiecarui cadru (? 2010 / PC, PS3, 360)

  • Star Wars: The Force Unleashed II – jucatorul il va personifica din nou pe ucenicul secret al lui Darth Vader (? 2010 / PS3, PSP, 360, Wii, DS)

  • Batman Arkham Asylum 2 – va continua actiunea din ceea ce a fost, probabil, cel mai reusit joc cu supereroi, in general, si cu Batman, in special, realizat pana in prezent (? 2010 / PC, PS3, 360)

  • Evident, si in 2010, vom avea jocuri din seriile fara de sfarsit ale celor de la Electronic Arts: absolut sigur un FIFA nou (FIFA 11?) si, foarte probabil, inca un NFS (toamna 2010).


SPUNE-TI OPINIA! Ai alte preferinte fata de topul DESCOPERA.ro? Exista un joc care se lanaseaza in 2010 pe care tu il astepti si noua ne-a scapat? Ce tipuri de jocuri preferi?

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase