Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce strănutăm atunci când ne uităm la Soare?

De ce strănutăm atunci când ne uităm la Soare?

De ce strănutăm atunci când ne uităm la Soare?
Publicat: 24.01.2017
Oricine a experimentat senzaţia de strănut după ce s-a uitat spre Soare. Un număr impresionant de oameni au acest reflex ciudat în cadrul căruia în timpul creşterii intensităţii luminii le provoacă o senzaţie de strănut.

Condiţia este denumită de experţi drept „reflex fotic”  şi a fost cercetată şi de filozoful Aristotel acum 2.300 de ani, atunci când a afirmat întrebarea „De ce căldura soarelui provoacă strănutul?”.

Principala teorie susţine faptul că reflexul fotic este provocat de o mică eroare a nervului trigemen, unul dintre cei mai mari nervi cranieni. Acesta controlează senzorii din zona ochilor, a nasului, a gurii şi a fălcilor. O serie de strănuturi anormale sunt provocate de stimulii care activează nervul trigeminal din cavitatea nazală, notează IFL Science.,

Conform teoriei, lumina solară provoacă constrângerea pupilelor, iar semnalele nervoase se extind accidental şi stimulează producţia de mucus. Aceast stimul poate fi interpretat greşit de către creier care crede că este un iritant, astfel provocând senzaţia de strănut.

Unii cercetători au sugerat că ar putea fi un comportament al oamenilor din peşteri care trăiau în zone prăfuite şi cu mucegai.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase