De ce nu poate cormoranul de Galapagos să zboare?

05 06. 2017, 10:00

În cadrul unui nou studiu, biologii şi geneticienii au descoperit cum a pierdut abilitatea de a zbura, informează Popular Science.  Păsările ce nu au capacitatea de a zbura au fascinat cercetătorii din timpurile lui Darwin. 

Cormoranul de Galapagos şi cormoranul care are abilitatea de a zbura au avut o rudă comună în urmă cu două milioane de ani. Intervalul scurt de timp de pe axa evoluţiei au făcut ca această specie să fie candidatul perfect pe care biologii să-l analizeze pentru a descifra diferenţele fizice care au separat cele două specii. 

În timpul analizelor, cercetătorii au comparat genomul cormoranilor care nu pot zbura cu cel al zburătoarelor. Aceştia au descoperit o mutaţie a genei care formează cili. Cili au diferite funcţii la vertebrate, precum cormoranul şi oamenii, una dintre funcţii este de reglare a dezvoltării scheletului. 

Conform experţilor, datorită abundenţei hranei de la sol şi a lipsei prădătorilor, păsările şi-au pierdut abilitatea de a zbura. De asemenea, lipsa zborului ar fi putut provoca redirecţionarea energiei către alte activităţi precum înotul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Povestea lui Alex, papagalul cu mintea unui copil de 5 ani
 
Imagini incredibile care arată cât de inteligenţi sunt corbii. Ce reuşeşte să facă această pasăre
 
Inteligenţa păsărilor ne uimeşte din nou: papagalii pot fi „spărgători profesionişti” (VIDEO)
 
60 de lucruri pe care nu le stiai despre ciori & corbi