Cum au apărut florile?

10 02. 2018, 10:00

Descoperirea are la bază combinarea a două studii complementare ce conţin informaţii moleculare şi analize ale fosilelor, informează Phys.

”Discrepanţa dintre evoluţia plantelor înfloritoare estimată şi cea a fosilelor a provocat multe dezbateri. Chiar şi Darwin descrie originile acestui grup ca fiind un mister abominabil,” explică principalul autor al studiului, dr. Jose Barba Montoya.

”Pentru a rezolva misterul evoluţiei florilor, am analizat componentele genetice ale plantelor înfloritoare şi rata în care s-au acumulat mutaţiile în genomul lor,” a adăugat el.  Prin intermediul studiilor realizate asupra fosilelor, plantele înfloritoare au apărut brusc, în mare parte în perioada Cretacicului, moment în care ierbivorele şi polenizatorii au evoluat. Pe de altă parte, datarea moleculară a sugerat că originea plantelor înfloritoare este mult mai veche

Astfel că specialiştii au combinat o colecţie de date genetice colectate din 63 de genuri de plante şi un set de informaţii descoperite în urma studierii fosilelor.

”Prin intermediul metodei statice Bayasian, în care am utilizat intrumente din matematică şi fizică, am realizat un model al ratei de evoluţie a plantelor,” a declarat dr. Nario dos Reis, din cadrul Universităţii din Londra.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

În plină lună de iarnă, în România au început să se coacă căpşunile şi au înflorit florile de primăvară
Imagini incredibile ale florilor… la raze-X (FOTO)
Senzationalele covoare de flori de la Festivalul Floral Genzano 2010 (FOTO)
Căpşuni şi flori de primăvară, apărute în ianuarie, din cauza temperaturilor ridicate