De ce America nu a fost denumită după Columb?

01 01. 2019, 10:00

Conform profesorului de istorie din cadrul Universităţii Kent din Ohio, Matt Crawford, Columb a crezut până în ultima clipă a vieţii sale că regiunea descoperită de el era, de fapt, Asia. Spre deosebire de Columb, Vespucci a fost primul explorator care a declarat că Lumea Nouă este chiar o regiune nedescoperită până atunci. 

Live Science aminteşte că Cristofor Columb s-a născut în 1451, în Genova, Italia, apoi s-a mutat în Portugalia în 1476. În acea perioadă numită şi perioada marilor descoperiri, Portugalia era ţara din care proveneau cei mai mulţi exploratori. Însă europenii îşi doreau de fapt o rută către India. Imperiul Otoman blocase accesul europenilor prin Constantinopol, Africa de Nord şi Marea Roşie. Columb dorea să facă parte din această perioadă şi a susţinut că se poate ajunge în Asia dacă vor călători către vest. După ce Portugalia a respins propunerea lui Columb, exploratorul a plecat în Spania, unde i-a fost promisă o sumă importantă de bani şi titluri, dacă va descoperi o rută către India. 

Columb a navigat către Bahamas, iar în cele patru călătorii anterioare a descoperit noi regiuni, el a ajuns pe insule precum Cuba, Hispaniola şi ţărmul central şi sudic al Americii. Însă în tot acest timp el a afirmat că a ajuns în Asia, spune Crawford. În acelaşi timp, exploratorul Vasco da Gama din Portugalia a reuşit să călătorească de pe ţărmul portughez către India. 

În 1493, Columb trimitea o scrisoare către unul dintre susţinătorii săi, Luis de Santangel, în care îşi prezenta descoperirea. Însă în acea perioadă, scrisorile lui Vespucci au fost mult mai populare. Tot din Portugalia a navigat şi el către Lumea Nouă în 1499. Spre deosebire de Columb, Vespucci a recunoscut în scrisorile sale că nu a ajuns în Asia, ci pe un nou continent. Scrisorile celor doi exploratori au influenţat crearea unei noi hărţi. În 1507, cartograful german, Martin Waldseemuller a realizat prima hartă în care a fost utilizată denumirea de America. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

O scrisoare furată a lui Cristofor Columb, în valoare de 1,2 milioane de dolari, a fost înapoiată Vaticanului
 
Povestea fascinantă a lui Leif Erikson, vikingul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Columb
 
Cristofor Columb nu a fost cel care a descoperit America. Iată 11 lucruri pe care le-am învăţat în timpul şcolii, dar care nu sunt în totalitate adevărate
 
Cine a descoperit, de fapt, America?