Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum zboară avioanele?

Cum zboară avioanele?

Cum zboară avioanele?
Publicat: 10.11.2018
Deşi primele avioanele erau confecţionate din lemn şi pânză, cele din prezent sunt confecţionate în mare parte din metal. În ciuda acestor diferenţe, atât avioanele din trecut, cât şi cele din prezent utilizează aceleaşi concepte ştiinţifice pentru a zbura.

Zborul se bazează pe două principii ale aerodinamicii: propulsie şi portanţă, conform Popular Science. 

Propulsia este redată în momentul în care un obiect este împins cu o anumită forţă. Avioanele îşi utilizează motoarele cu reacţie pentru se propulsa. Acestea absorb aerul, îl compresează, apoi este amestecat cu gaz şi aprinde amestecul ce furnizează energia ce propulsează avionul. Motoarele cu reacţie pot genera o forţă de propulsie uriaşă ce ajută avionul să zboare la o viteză de aproximativ 965 km/h. 

Portanţa este forţa ce ridică avionul de la sol şi îl menţine în aer. Pentru a fi produsă portanţa, avioanele utilizează aripile ce au o formă specială. Vârful aripii are un profil aerodinamic ce ajută la propagarea aerului în jos sau în sus. Mulţumită acestei structuri, aerul de deasupra aripii se propagă mai rapid în timp ce aerul de sub aripă se propagă mai lent. Aceste viteze diferite creează o presiune scăzută a aerului deasupra aripii şi o presiune mai crescută sub aripă. Conceptul este cunoscut şi cu denumirea de Principiul lui Bernoulli. 

Alte două principii utilizate de avioane sunt: rezistenţa la înaintare şi greutatea. Rezistenţa la înaintare este forţa ce se opune oricărui obiect ce se deplasează într-un fluid. În timp ce grutatea se referă la forţa ce este orientată întotdeauna către centrul Pământului şi este direct proporţională cu greutatea aeronavei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase