Ce este taxonomia?

23 08. 2020, 10:00
Taxonomia se ocupă cu clasificarea speciilor de pe Pământ.

Taxonomia se ocupă cu clasificarea speciilor de pe Pământ.

Orice știință pe care oamenii au dezvoltat-o de-a lungul timpului folosește clasificări, indiferent că vorbim de sistem mai mult sau mai complexe.

Unele dintre cele mai complexe sisteme de clasificare sunt propuse de către biologie, oamenii de știință din acest domeniu reușind cu ajutorul unor seturi de reguli și legi să împartă în categorii și să stabilească relațiile dintre toate organismele de pe Pământ. Live Science notează faptul că această știință este numită taxonomie.

Taxonomia este știința care se ocupă cu numirea, definirea și clasificare „grupurilor de organisme distincte din punct de vedre biologic”, după cum explică David Baum, botanist specializat în evoluție și sistematizarea cunoașterii din domeniu.

Unitățile de analiză

Oamenii de știință din acest domeniu pot să clasifice organism, pornind de la cea mai mică unitate de analiză: specia, deși există și unele cazuri în care pot fi folosite și subspeciile. Clasificările mai largi, includ: genul, familia, ordinul, clasa, filonul regatul și domeniul.

Împărțirea de mai sus poate părea abstractă, de aceea cred că este necesar să folosim un exemplu practic. Astfel, pisicile domestice face parte din specia Felis catus”, genul Felis, familia Felidae, ordinul Carnivora , clasa Mammalia, filonul Chordata, regatul Animalia, domeniul Eukaryota.

Dacă parcurgem clasificarea de mai sus vedem că trecem de la cea mai largă clasă pentru viețuitoarele de pe Pământ: eucariote, organisme ale căror celule prezintă nuclee. Ulterior aflăm că pisicile sunt animale, care au coloană vertebrată. De asemenea, clasificarea ne arată că pisicile sunt mamifere, care nasc pui vii și îi hrănesc cu lapte; că consumă carne și că fac parte din familia felinelor, alături de tigri, leoparzii sau leii.

Cercetătorii explică deși pisicile sunt mai mici decât restul felinelor, ele împărtășesc o serie de alte caracteristici și strămoși comuni care permit studierea lor ca membre ale unei clase.

Evoluția organismelor

Taxonomia permite clasificare organismelor în funcție de relațiile acestora, ceea ce include și legăturile evolutive. Un grup taxonomic trebuie să se raporteze mereu la un set de organisme care au provenit din același strămoș, la un moment dat în istoria evolutivă. Speciile din același gen împărtășesc un strămoș comun. Același lucru este valabil pentru fiecare gen din cadrul unei familii și așa mai departe.

Dr. Baum explică faptul că taxonomia și biologia evolutivă sunt două domenii de studiu care se întrepătrund extrem de mult și, din această cauză, adesea este greu de spus ce face cu exactitate un cercetător.

Un taxonomist își desfășoară activitatea examinând diferitele caracteristici ale unui organism sau grup de organisme, comparându-le cu exemple cunoscute și apoi, dacă este justificat, modifică numele sau atribuie unele noi. Un taxonomist ar putea lua un set de exemplare și ar putea separa speciile potențial diferite.

Citește și:

Curiozităţi despre animale care te vor surprinde

De ce nu există animale cu trei picioare?

Top 10 animale simpatice, dar canibale

Una dintre cele mai mici specii de pisică din lume ”cântă” ca o turturică. VIDEO