Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce ai încontinuu senzația de foame?

De ce ai încontinuu senzația de foame?

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 02.05.2021

Legătura dintre zahărul din sânge și pofta de mâncare pare să fie mult mai complexă decât au crezut oamenii de știință. O nouă cercetare arată că nivelurile de glucoză din sânge, chiar și la câteva ore după masă, pot avea un efect pronunțat asupra modului în care oamenii vor avea senzația de foame mai târziu în timpul zilei.

Noile descoperiri arată că la unele persoane poate scădea nivelul de zahăr din sânge până la patru ore după ce au mâncat, un răspuns glicemic întârziat care se dovedește a fi un indicator mai precis al poftei de mâncare (și al consumului de energie) decât nivelul glucozei după mese.

„Mult timp s-a suspectat că nivelul zahărului din sânge joacă un rol important în controlul foamei, dar rezultatele studiilor anterioare nu au fost concludente”, a afirmat cercetătorul în domeniul nutriției Sarah Berry, de la King’s College London.

„Am arătat acum că scăderile de zahăr sunt un predictor mai bun al foametei și al aportului de calorii ulterior decât vârful inițial de zahăr din sânge după masă, schimbând modul în care ne gândim la relația dintre nivelul zahărului din sânge și alimentele pe care le consumăm”, a mai spus ea.

Peste 1.000 de perticipanți la studiu

În cadrul studiului, oamenii de știință au examinat răspunsurile la zahărul din sânge și alți indicatori de la 1.070 de participanți din Marea Britanie și SUA, care au consumat un mic dejun standard, urmat de mese alese liber pentru restul zilei, cu pauză alimentară setată pentru trei ore după micul dejun.

În timpul acestui regim, care a durat două săptămâni, participanții au purtat în mod continuu dispozitive de monitorizare a glucozei din sânge, concepute pentru a ține evidența nivelul de zahăr pe tot parcursul studiului și au înregistrat, într-o aplicație de telefon, când și ce au mâncat, raportând totodată nivelurile lor de foame pe parcursul zilei.

Setul de date, care a colectat în cele din urmă informații despre zeci de mii de mese de la toți membrii, a indicat faptul că scăderea zahărului din sânge la câteva ore după masă este semnificativ asociată atât cu nivelul apetitului, cât și cu consumul de energie la indivizi sănătoși.

„Descoperirea noastră că nivelul de zahăr după masă are un impact atât de mare asupra foamei și a poftei de mâncare are un mare potențial pentru a ajuta oamenii să înțeleagă și să-și controleze greutatea și starea de sănătate pe termen lung”, a afirmat autorul principal al studiului, Ana Valdes, epidemiolog genetic la Universitatea din Nottingham, potrivit Science Alert.

Mai puțin zahăr în sânge crește senzația de foame

Potrivit cercetătorilor, legăturile dintre nivelurile de glucoză din sânge și pofta de mâncare au fost cunoscute încă din anii 1950, dar în general au scăzut ca interes din cauza dovezilor mixte cu privire la modul în care disponibilitatea zahărului din sânge suprimă de fapt senzația de foame. O mare parte din cercetările actuale se concentrează pe rolul semnalelor chimice, cum ar fi proteina leptină și alți așa-numiți hormoni ai foamei.

Dar glucoza este încă foarte relevantă, atrage atenția echipa, rezultatele arătând că persoanele care au prezentat scăderi mari ale zahărului din sânge au resimțit o creștere a poftei de mâncare de 9%, pe lângă consumarea următoarelor mese cu aproximativ o jumătate de oră mai devreme. În cele din urmă, au consumat cu peste 300 de calorii mai mult în timpul zilei decât participanții care au înregistrat doar ușoare scăderi ale nivelului de glucoză.

Mai mult decât atât, scăderea glicemiei din sânge, cu un punct scăzut care apărea la aproximativ trei ore după ultima masă, a fost un predictor la fel de bun al consumului ulterior de energie la fel ca foamea auto-raportată de participanți.

Studiul a fost publicat în revista Nature Metabolism.

Vă recomandăm să citiți și:

Sucul de grapefruit ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge

A fost descoperit un mecanism care ar putea combate rezistența la medicamente în cazul leucemiei

Cercetătorii au rezolvat un mister vechi de 100 de ani despre cancer

Un studiu recent arată că substanțele chimice din casa ta pot cauza diabet

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase