Home » Știință » A fost descoperit un mecanism care ar putea combate rezistența la medicamente în cazul leucemiei

A fost descoperit un mecanism care ar putea combate rezistența la medicamente în cazul leucemiei

A fost descoperit un mecanism care ar putea combate rezistența la medicamente în cazul leucemiei
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 08.02.2021

Prin intermediul unui nou studiu coordonat de Centrul Oncologic al Universității Yale, cercetătorii au descoperit un mecanism metabolic nou în cazul leucemiei.

Mecanismul depinde de o moleculă numită PON2, care ar putea ajuta la dezvoltarea unui nou tratament pentru această boală. Descoperirile au fost publicate în revista online Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Celulele B sunt celule efectoare ale sistemului imunitar dobândit și sunt marcate de niveluri scăzute de energie, care previn transformarea în leucemie.

Nivelurile ridicate de PON2 contribuie la o formă mai agresivă a bolii

În noul studiu, oamenii de știință de la Yale au identificat niveluri crescute ale lactonazei detoxifiante PON2 în celulele leucemiei acute limfoblastică, acesta fiind un mecanism neașteptat pentru facilitarea producerii de energie pentru transformarea leucemică. PON2 permite activitatea de absorbție a glucozei a transportatorului de glucoză 1 (GLUT1) prin eliberarea transportatorului din inhibitorul său, stomatina.

„PON2 a fost esențială pentru absorbția glucozei și producerea de energie, iar pierderea PON2 a împiedicat dezvoltarea leucemiei. Nivelurile ridicate de PON2 nu numai că prezic rezultatele slabe ale pacienților cu leucemie în studiile clinice, dar contribuie și la o formă mai agresivă a bolii”, a explicat Markus Müschen, autor senior al studiului și director al Centrului pentru Oncologie Moleculară și Celulară de la Yale, potrivit MedicalXpress.

Activitatea PON2 poate distruge în mod selectiv celulele leucemiei

Oamenii de știință au subliniat că descoperirile din acest studiu au oferit noi detalii despre metabolismul celulelor B și au subliniat semnificația glucozei și a energiei pentru transformarea leucemică. Totodată, cercetătorii cred că pot folosi PON2 pentru a combate rezistența la medicamente în cazul leucemiei.

„Țintirea PON2 ar putea fi utilizată pentru dezvoltarea unei noi strategii de intervenție pentru combaterea rezistenței la medicamente în cazul leucemiei acute limfoblastice. Din perspectiva tratamentului, studiul sugerează că activitatea enzimei PON2 poate fi folosită pentru a distruge în mod selectiv celulele leucemiei”, a mai spus Müschen.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Identificarea vulnerabilităţilor genetice ale leucemiei cu ajutorul CRISPR

A fost descoperit modul în care mutaţiile conduc la apariţia celor mai multe cazuri de leucemie

De ce anumite forme de leucemie afectează în general copii?

Un fermier australian, diagnosticat cu leucemie, dă în judecată Bayer în privinţa erbicidelor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase