Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este apa micelară?

Ce este apa micelară?

Publicat: 24.02.2024

Apa micelară, un produs găsit în supermarketuri, farmacii și dulapurile de baie din întreaga lume, este folosită în mod obișnuit pentru îndepărtarea machiajului. Curăță foarte eficient și mulți oameni depun mărturie despre eficacitatea sa în cadrul rutinei lor de îngrijire a pielii. Dar ce este apa micelară?

Așadar, ce este apa micelară și de ce este atât de eficientă în îndepărtarea machiajului și a loțiunilor de protecție solară? Iată știința din spatele acestui produs.

Ce sunt micelele? Uleiul și apa, în general, nu se amestecă, motiv pentru care veți întâmpina dificultăți în îndepărtarea machiajului și a cremei de protecție solară (ambele conțin uleiuri) doar cu apă simplă.

Dar produsele cu apă micelară conțin ceva numit micele, adică grupuri de molecule foarte eficiente în îndepărtarea substanțelor uleioase. Pentru a înțelege de ce, trebuie să cunoaștem doi termeni de chimie: hidrofil și hidrofob.

O substanță hidrofilă „iubește” apa și se amestecă ușor cu ea. Sarea și zahărul sunt două exemple. O substanță hidrofobă „urăște” apa și în general refuză să se amestece cu ea. Exemplele includ uleiul și ceara.

Materialele hidrofile se vor amesteca cu alte materiale hidrofile. La fel se întâmplă și cu substanțele hidrofobe. Dar dacă încerci să combini materiale hidrofile cu cele hidrofobe, ele nu se vor amesteca, explică Phys.org.

Ce este apa micelară și cum se formează micelele?

Micelele din apa micelară sunt formate din molecule speciale numite tensioactive.

Tensioactivele sunt agenți de suprafață activi. Aceste molecule s-au uitat la cele hidrofile și la cele hidrofobe și „și-au spus” că vor să fie ca ambele. Ele sunt, în general, compuse din două capete: un grup de cap care este hidrofil și o coadă care este hidrofobă.

Când se adaugă o cantitate mică de tensioactiv în apă, cele două capete ale moleculei au interese contradictorii. Capul hidrofil vrea să fie în apă, dar coada hidrofobă nu suportă apa.

Adăugați suficient tensioactiv și, în cele din urmă, va depăși o concentrație critică de micele, iar tensioactivele se vor auto-asambla în grupuri de aproximativ 20 până la 100 de molecule tensioactive.

Toate capetele hidrofile vor fi îndreptate spre exterior, în timp ce cozile hidrofobe rămân „ascunse” în centru. Aceste grupuri sunt micelele.

Aceste micele au un exterior hidrofil, ceea ce înseamnă că sunt foarte „fericite” să rămână amestecate în apă. Cu toate acestea, în centru rămâne o pungă hidrofobă care este foarte bună la atragerea uleiurilor.

Acest lucru este foarte util și ajută la explicarea motivului pentru care adăugarea unui detergent (un tensioactiv) în apă îți permite să speli o tigaie unsuroasă. Tensioactivul ajută mai întâi la ridicarea uleiului, iar apoi uleiul poate rămâne amestecat în apă, găsindu-și o nouă casă în centrul hidrofob al micelei.

Exemple de tensioactivi

Tensioactivi se găsesc în detergentul de spălat vase, gelul de duș, șampon, pasta de dinți și chiar multe alimente. În toate aceste cazuri, ei sunt acolo pentru a ajuta apa să interacționeze cu murdăria și uleiurile, iar apa micelară nu face excepție.

Când aplicați apă micelară pe o dischetă de bumbac, apare o altă interacțiune convenabilă. Bumbacul umed este hidrofil (iubește apa). Prin urmare, unele dintre micele se vor dezlega, capetele hidrofile fiind atrase de discheta de bumbac ud.

Acum, din suprafață vor ieși niște grupuri de cozi hidrofobe. Aceste cozi hidrofobe „abia așteaptă” să intre în contact cu machiaj, loțiuni de protecție solară, uleiuri, murdărie, grăsime și alte impurități de pe față. Pe măsură ce treceți discheta de bumbac peste piele, aceste impurități se leagă de cozile hidrofobe și sunt îndepărtate de pe piele.

Unele impurități se vor găsi, de asemenea, înconjurate de centrele hidrofobe ale micelei. Oricare ar fi cazul, în urma acestui proces, pielea rămâne mai curată.

Ce este apa micelară și poate fi fața spălată cu detergent de vase?

Din punct de vedere tehnic, ar funcționa, deoarece detergentul conține într-adevăr mulți tensioactivi care formează micele. Dar acești tensioactivi ar putea provoca probabil multă iritație a pielii și a ochilor, afectând și uscând pielea, ceea ce nu ar fi plăcut.

Tensioactivii din apa micelară sunt aleși să fie blânzi și bine tolerați de majoritatea tipurilor de piele. Dar apa micelară nu este singurul produs de îngrijire a pielii care conține micele. Există multe alte produse de curățare a feței care fac, de asemenea, uz eficient de moleculele tensioactive și funcționează foarte bine.

Însă apa micelară nu este perfectă. Deși este eficientă în îndepărtarea unei game largi de impurități, machiajul gros sau greu poate să nu se îndepărteze ușor cu apă micelară (ați putea avea nevoie de o curățare mai viguroasă).

Unele produse spun că nu lasă „niciun reziduu”, cu toate că detaliile fine specifică clar că acest lucru se referă la reziduul vizibil.

Multe produse afirmă și că nu este necesară clătirea. Tensioactivii vor rămâne pe piele după utilizare, dar pentru mulți oameni nu provoacă iritații. Dacă pielea se simte iritată după utilizarea unui produs cu apă micelară, puteți încerca să vă clătiți sau să încetați utilizarea.

Și, ca în cazul multor produse cosmetice, ar trebui să o testați mai întâi pe o mică porțiune de piele înainte de a o folosi pe toată fața.

Vă recomandăm să citiți și:

Stresul financiar afectează sănătatea mai mult decât doliul, arată un studiu

A fost găsită o legătură ciudată între tulburarea obsesiv-compulsivă și moartea prematură

Tot mai multe dovezi arată că boala Alzheimer a fost răspândită prin tratamente care sunt astăzi interzise

Dorința lasă urme chimice în creier, iar cercetătorii le-au găsit

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase