Home » Știință » A fost găsită o legătură ciudată între tulburarea obsesiv-compulsivă și moartea prematură

A fost găsită o legătură ciudată între tulburarea obsesiv-compulsivă și moartea prematură

Publicat: 03.02.2024

Oamenii cu tulburare obsesiv-compulsivă (OCD) au o probabilitate cu 82% mai mare să moară mai devreme, fie din cauze naturale, fie din cauze neobișnuite, față de persoanele fără această condiție, arată un nou studiu. Care este legătura dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și decesul prematur?

Studiile anterioare au constatat decese în exces la persoanele cu OCD, dar cauzele specifice ale deceselor au fost slab cercetate, cu excepția, poate, a sinuciderii. De remarcat este faptul că persoanele cu OCD au rate similare de sinucidere cu cele ale persoanelor cu alte tulburări de sănătate mintală.

OCD afectează aproximativ 2% din populație. Persoanele cu această tulburare au gânduri intruzive și repetitive deranjante (cum ar fi frica de contaminare sau de a deveni agresive față de alții) și simt nevoia să efectueze ritualuri consumatoare de timp pentru a reduce disconfortul cauzat de aceste gânduri, cum ar fi curățarea, repetarea sau verificarea.

Tulburarea afectează semnificativ viața de zi cu zi, având un impact asupra relațiilor, activităților sociale și asupra capacității generale de funcționare, subliniază Science Alert.

Iată legătura ciudată dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și decesul prematur

Lorena Fernandez De La Curz și colegii ei de la Institutul Karolinska (Suedia) au avut ca scop să înțeleagă cauzele specifice naturale și neobișnuite de deces care contribuie la ratele de mortalitate crescute raportate în cazul OCD. Cercetătorii au folosit registrele populației suedeze, care includ date administrative și de asistență medicală pentru întreaga populație, pentru a compara un grup de 61.378 de persoane care au primit un diagnostic de OCD cu 613.780 de persoane fără OCD.

Care este legătura dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și decesul prematur? Oamenii de știință au urmărit ambele grupuri timp de peste patru decenii (din 1973 până în 2020) și au constatat că persoanele cu OCD au murit la o vârstă medie mai mică decât cele fără OCD (69 vs. 78 de ani).

Riscul de deces în perioada studiată a fost cu 82% mai mare în grupul cu OCD, în comparație cu cel fără OCD. Riscul crescut de deces le-a fost atribuit atât cauzelor naturale (cu un risc crescut cu  31%), cât și cauzelor neobișnuite (cu un risc crescut cu 230%).

Pentru prima dată, s-a reușit identificarea cauzelor specifice ale decesului din cauze naturale.

Ce rezultate a produs studiul?

Persoanele cu OCD aveau riscuri crescute din cauza bolilor pulmonare (73%), tulburărilor mintale și de comportament (58%), bolilor organelor urinare și reproductive (55%), bolilor endocrine, nutritive și metabolice (47%), bolilor vaselor de sânge (33%), sistemului nervos (21%) și sistemului digestiv (20%).

În mod initeresant, riscul de deces din cauza cancerului era cu 13% mai mic la cei cu OCD. Motivul pentru care acest risc evoluează în direcția opusă nu este cunoscut.

Printre cauzele neobișnuite de deces, sinuciderea a fost principalul contribuitor la creșterea mortalității. Cei cu OCD, spre deosebire de cei fără, aveau un risc de aproape cinci ori mai mare să moară prin sinucidere. De asemenea, persoanele cu OCD aveau un risc crescut cu 92% de a muri din cauza accidentelor, inclusiv accidente de circulație sau căderi.

Rezultatele au rămas valabile chiar și după ce au fost luate în considerare alte tulburări de sănătate mintală în afară de OCD, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburările de consum de substanțe.

De asemenea, când a fost comparat grupul OCD cu grupul fără OCD, rezultatele au rămas în mare măsură neschimbate. Acest lucru confirmă că rezultatele nu pot fi atribuite doar altor tulburări de sănătate mintală asociate sau factorilor genetici sau de mediu împărțiți între familii, ci sunt susceptibile să fie legate direct de OCD în sine.

Ce schimbări ar putea aduce descoperirea legăturii dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și decesul prematur?

Deși aceste constatări nu sunt îmbucurătoare pentru persoanele cu OCD, este important să se remarce faptul că proporția de persoane care mor dintr-o cauză anume a fost relativ mică, chiar dacă, comparativ cu grupul fără OCD, se traduce printr-un risc mai mare.

De exemplu, în perioada studiată, 2,5% dintre persoanele cu OCD au murit din cauza bolilor sistemului circulator (cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale), ceea ce reprezintă un procentaj scăzut. Cu toate acestea, acest procentaj este mai mare decât 1,8%, procentajul de decese din această cauză în grupul fără OCD.

Cu toate acestea, nu este acceptabil ca persoanele cu OCD să se confrunte cu aceste riscuri suplimentare. Cercetătorii speră că aceste rezultate vor stimula profesioniștii din domeniul sănătății să acționeze și să contribuie la oferirea unei îngrijiri mai bune pentru persoanele cu OCD.

Este important de menționat că majoritatea cauzelor de deces care au prezentat un risc crescut sunt legate de boli netransmisibile (de exemplu, boli cardiovasculare, diabet, boli cronice ale plămânilor, tulburări mintale, tulburări neurologice) și de cauze externe (de exemplu, sinucidere, accidente), care pot fi prevenite.

Persoanele cu OCD trebuie să fie conștiente de aceste riscuri. Acest lucru poate motiva schimbări comportamentale, cum ar fi practicarea mai multor exerciții fizice și adoptarea unei diete sănătoase, aspecte care pot juca un rol în prevenirea bolilor și a decesului prematur.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au identificat numărul optim de pași zilnici pentru longevitate și nu este 10.000

Iată cum vă puteți păcăli creierul ca să scăpați de tinitus!

Suplimentele de multivitamine îmbunătățesc memoria și încetinesc îmbătrânirea cognitivă

Bacteriile intestinale sunt surprinzător de rezistente la antibiotice, arată un studiu pe termen lung

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase