Home » Maratoanele Descopera » Paste 2015 - traditii si obiceiuri » Ciocăneşti, satul de poveste unde se încondeiază ouă de peste 100 de ani. „Este o artă pe care noi am moştenit-o de la strămoşi”

Ciocăneşti, satul de poveste unde se încondeiază ouă de peste 100 de ani. „Este o artă pe care noi am moştenit-o de la strămoşi”

Publicat: 06.04.2015
Obiceiul încondeierii ouălor de Paşte se păstrează în localitatea Ciocăneşti, Suceava, de sute de ani.

Veche de sute de ani, tradiţia încondeierii ouălor de Paşte este încă vie în unele zone din România. În localitatea Ciocăneşti, desemnată anul trecut „Satul cultural al României”, Elena Crăciunescu îşi dedică întreg timpul acestui obicei.

Are 42 de ani, însă încă din adolescenţă a învăţat cum să încondeieze ouă. De atunci s-a îndrăgostit de vechea artă, care în cele din urmă a ajuns să-i devină meserie.

„Este o artă pe care noi am moştenit-o de la strămoşi, pe care noi am moştenit-o de la bunicile noastre. Această artă dăinuie de 100 de ani, e veche meseria”, a povestit Elena Crăciunescu într-un scurtmetraj realizat de Titus-Armand Napirlica şi difuzat de National Geographic.

CAPTURĂ VIDEO: „The Egg Painter” (Titus Armand Naparlica)

„Se inspiră din costumele populare, (…) de pe casele din Ciocăneşti. Ciocăneşti este declarată comună muzeu, date fiind motivele naţionale care se află pe case în special… şi de acolo vine şi arta. Eu încondeiez de când eram mică (…), de pe la vârsta de 15 ani. Când eram mai tânără, făceam cam 600-700 de ouă pe an. Acum, că am înaintat în vârstă, fac în fiecare an, în perioada Paştelui în special, cam 500”, a mai spus ea.

CAPTURĂ VIDEO: „The Egg Painter” (Titus Armand Naparlica)

În plus, femeia spune că, dincolo de plăcerea de a lucra, datina a fost şi este şi un mijloc de a-şi întreţine familia, mai ales că soţul ei are un salariu destul de mic.

„Indiferent ce aş face, indiferent, eu când mă pun să fac ouă încondeiate, când mă aşez pe scăunelul meu, acolo, uit de tot şi de toate”, a mărturisit Elena Crăciun. „Dacă eu nu încondeiam ouă, chiar nu ştiu cum supravieţuiam (…). Am luptat; eu chiar cu ouăle încondeiate am purtat copiii în şcoală”, a adăugat artistul popular.

Citeşte aici continuarea!

Redescoperă Tradiţia Paştelui! Urmăreşte mini serialul nostru de articole, află tradiţii şi obiceiuri inedite, locuri frumoase şi poveşti impresionante. Le găseşti aici pe toate!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase