Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce postesc musulmanii de Ramadan?

De ce postesc musulmanii de Ramadan?

De ce postesc musulmanii de Ramadan?
Publicat: 23.07.2014
Musulmanii din toată lumea postesc într-un mod propriu o dată pe an, indiferent de ritul din care fac parte.

Postul islamic este obligatoriu pentru toţi credincioşii şi are loc în luna Ramadanului, cea de-a noua lună a anului conform calendarului lunar de care ţin cont musulmanii. Postul se ţine doar de la răsăritul la apusul soarelui, înterval de timp în care credincioşii nu au voie să bea şi să mănânce absolut nimic. Însă odată cu apusul soarelui, până dimineaţa la răsăritul astrului zilei, credincioşiii au voie să mănânce şi să bea fără nicio restricţie.

Păstrarea postului de Ramadan este o poruncă stipulată şi în Coran, cartea sfântă a tuturor musulmanilor. Astfel, în capitolul 5, versetul 183 din Coran stă scris că: „V-a fost statornicit vouă Postul şi oricare dintre voi care este prezent în această lună să o ţină de Post”.

Postul este deci, o cerinţă obligatorie pentru credincioşii musulmani care prin îndeplinirea acestui deziderat sunt convinşi că respectă una dintre poruncile de bază ale lui Allah către ei. Credincioşii musulmani mai urmăresc ca prin ţinerea postului complet de Ramadan să atingă aşa-numita Taqwa. Aceasta este o stare specială care implică nu doar abţinerea de la mâncat şi băut pe timpul zilei, ci mai ales abţinerea de la gânduri, fapte şi vorbe rele. Taqwa apare doar prin ţinerea postului de Ramadan iar dimensiunea spirituală a aceste stări duce la purificarea inimii şi a minţii.

Mai mult decât atât, postul de Ramadan a fost instituit chiar de câtre profetul Muhammad, cea mai respectată figură omenească din întreaga lume musulmană, care insista asupra stricteţii ţinerii acestui post special.

„Oricine care nu a ţinut o zi de post din luna Ramadan fără o scuză reală sau boală, apoi chiar dacă ar ţine post un an întreg, nu ar compensa acea zi pierdută din Ramadan”.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase