Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce sunt aborigenii?

Ce sunt aborigenii?

Ce sunt aborigenii?
Publicat: 03.08.2015
Cei mai timpurii locuitori cunoscuţi ai unei regiuni se numesc aborigeni. Ei sunt oameni care erau în acea regiune înainte să ajungă colonişti din alte părţi ale lumii.

 Cuvântul provine din latinescul „aborigine”, care înseamnă „de la început”. El a fost folosit, pentru prima oară, de către scriitori romani, care descriau triburile ce trăiseră pe teritoriul unde s-a dezvoltat Roma.

Boşimanii sunt aborigeni din Africa de Sud, pentru că au ocupat teritoriul înaintea triburilor vorbitorilor de „bantu” de culoare. Cei din triburile primitive care au ocupat Australia înainte de venirea europenilor se numesc aborigeni australieni.

Aceştia sunt, probabil, cei mai cunoscuţi aborigeni. Aborigenii australieni trăiau mai ales pe teritoriul continental şi în zonele coastei nordice. Ei formau un popor de circa 160.000 de oameni. Strămoşii lor au dus o viaţă de nomazi şi călătoreau în triburi. Astăzi, doar o mică parte a acestor aborigeni mai duce acel stil de viaţă.

Aborigenii australieni aparţin unei familii diferite de omul de rând şi sunt cunoscuţi ca australoizi. Nu se ştie cât timp au petrecut ei în Australia. Înainte să fie influenţaţi de stilul de viaţă al europenilor, aborigenii australieni nu purtau haine, nu îşi construiau locuinţe permanente, nu cultivau răsaduri şi se ocupau cu vânătoarea.

Astăzi, mulţi dintre ei s-au organizat ca să îşi apere drepturile în Australia. Ei au dreptul să voteze la alegerile electorale şi au dreptul la toate avantajele sociale disponibile pentru alţi australieni.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase